2018. június 14., csütörtök

Erdei gyümölcsös joghurttorta


Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához (13-14 szelet)
A tortalaphoz:
7 tojás fehérje
5 kanál cukor
5 csapott kanál búzaliszt
1 csapott kanál étkezési keményítő
csipet só
pár csepp citromlé
A krémhez:
1,2 l magas zsírtartalmú joghurt (görög joghurt)
5 dl tejszín
200 g porcukor
40 g porzselatin
500 g vegyes erdei gyümölcs (mirelit is)
A glazúrhoz:
15 dkg glükózszirup
15 dkg cukor
75 g víz
150 g fehér csokoládé
150 g sűrített tej
10 g zselatin
50 g víz
pár csepp ételfesték



A tojások fehérjét keményre verjük a sóval és a citromlével, a cukorral,  majd óvatosan beleforgatjuk a búzalisztet és a keményítőt. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A teteje épp, hogy rózsaszínűre piruljon.
A zselatint 1 dl tejszínbe keverjük, pár perc után addig melegítjük, amíg meleg lesz a folyadék, de nem forr. A maradék tejszínt keményre verjük a porcukorral.
A kihűlt piskóta köré tortakarikát helyezünk. 
A joghurtba belekeverjük a kissé meghűlt zselatinos tejszínt, a felvert habot, majd az erdei gyümölcsöt (ha mirelit, akkor fagyosan) és hagyjuk kissé megszilárdulni. Ha a krém már nem folyik, ráöntjük a piskótára, a tetejét szépen elegyengetjük és alaposan behűtjük.
Elkészítjük a glazúrt: a 75 g vizet összefelforraljuk a glükóz sziruppal, a cukorral, majd a sűrített tejjel. A zselatint összekeverjük az 50 ml vízzel és állni hagyjuk pár percet. A felforralt szirupot levesszük a tűzről, belekeverjük a csokoládékockákat, majd a zselatinpépet. Szitán átszűrjük, majd addig hűtjük, amíg tejfölszerűre nem sűrűsödik.
A tortáról eltávolítjuk a karikát és leöntjük a glazúrral. 
Földicseresznyével (más néven physalis) vagy bármilyen bogyós gyümölccsel díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése