2018. július 27., péntek

Mézes krémes torta

A tortát Adrianának készítettem születésnapjára, a kedvence a mézes krémes sütemény.


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A lapokhoz:
12 dkg vaj
10 dkg méz
10 dkg cukor
70 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 egész tojás
1 dl tej
A krémhez:
8 dl tej
13 dkg gríz
10 dkg cukor
10 dkg méz
25 dkg vaj
1 rúd vanília

Tölteni:

1 kis üveg baracklekvár

A tetejére:
4 dl baracknektár
1-2 kanál méz
5 lap zselatin (kb 8g)
tetszés szerinti tortadísz 

A vajat, a mézet, a tejet és a cukrot lábosban addig melegítjük, amíg minden elolvad. Kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport és mixerrel habosra keverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, majd amikor a mixer már nehezen keveri a masszát deszkára borítjuk és tovább gyúrjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől puha, rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapunk. 
Nyolc darabra osztjuk, vékonyra nyújtjuk, 22 cm átmérőjű köröket vágunk. Sütőpapírra helyezzük, tepsi fenekére csúsztatjuk és előmelegített sütőben, 180 C fokon 5 perc alatt  megsütjük. Ha légkeveréses a sütő akkor 2 tepsire 3-4 lapot is lehet tenni.Vigyázat, nagyon hamar megég, addig kell sütni, amíg az alja kissé rózsaszínű, a teteje még fehér!
A lapok kihűlés után törékenyek, vigyázva dolgozzunk velük.
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és hüvelyét is, forralás után legalább 20 percet pihenni hagyjuk. Ez idő alatt a vaníliahüvely átadja aromáját a tejnek.
Újraforralás után folytonosan kevergetve hozzáadjuk a mézet, a  grízt és besűrítjük. Közben a vajat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt és egynemű, finom krémet kavarunk belőle. 
A süteményt összeállítjuk:
Az alsó lap köré tortagyűrűt helyezünk,  rákenünk egy adag krémet, ráhelyezünk egy másik lapot, megkenjük  lekvárral és így folytatjuk amíg elfogynak a lapok. Figyeljünk oda, hogy a krémből maradjon 2-3 kanálnyi.
Másnapig hűtőben puhítjuk.
A mázhoz a baracknektárt felforraljuk a mézzel. A zselatinlapokat legalább 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk és a forró mézes gyümölcsléhez adjuk. Ha langyosra hűlt ráöntjük a  torta tetejére. Dermedés után  ráhelyezzük a tortadíszeket is.
Az oldalát bevonhatjuk a maradék krémmel.
Pár órára hidegen helyen tartjuk, éles késsel szeleteljük.
Laktató sütemény, vékony szeleteket kell vágni belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése