2018. augusztus 10., péntek

Ribizlis charlotte


A tekercshez és az alsó laphoz:
8 tojás
8 csapott evőkanál cukor
8 púpozott evőkanál liszt
csipet só
4-5 evőkanál ribizlilekvár
A töltelékhez:
1 l magas zsírtartalmú joghurt (görög joghurt)
5 dl tejszín
150 g porcukor
40 g porzselatin
400 g ribizli vagy vegyes erdei gyümölcs (mirelit is)



A tojások fehérjét keményre verjük a sóval, a cukorral,  majd óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját és a lisztet. 1/4-ét sütőpapírral bélelt 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A teteje épp, hogy rózsaszínűre piruljon.
A maradék 3/4 tésztamasszát ugyanúgy sütjük egy 40X30 cm-es tepsiben.
A sütésnél használt papírt eltávolítjuk a piskótáról, vizes, kicsavart sütőpapírra borítjuk és azzal együtt szorosra feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt kitekerjük a papírból, vékonyan megkenjük lekvárral és most már papír nélkül visszatekerjük.
A zselatint 1 dl tejszínbe keverjük, pár perc alatt addig hevítjük, amíg meleg lesz a folyadék, de nem forró. A maradék tejszínt keményre verjük.
Egy tortagyűrű belső oldalát kibéleljük piskótatekercs szeletekkel, az aljába a kör alakú piskótát helyezzük, megkenjük kevés lekvárral. 
A joghurtba belekeverjük a cukrot, a kissé meghűlt zselatinos tejszínt, a felvert habot, majd az erdei gyümölcsöt (ha mirelit, akkor fagyosan) és hagyjuk kissé megszilárdulni. Ha a krém már nem folyik, ráöntjük a piskótára, a tetejét szépen elegyengetjük és alaposan behűtjük.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt, a tortát tetszés szerint díszítjük.

Pentru un tort de 22-24 cm diametru:
Pentru pandispan:
8 oua
8 linguri rase de zahar
8 linguri pline de faina
piscatura de sare
4-5 linguri de gem mai solid

Pentru umplutura:
1 l de iaurt gras (grecesc, e bun si galetusa de 900 ml)
500 ml frisca 
150 g zahar pudra
40 g gelatina pudra 
400 g fructe de padure (pot fi si congelate)

Batem albusurile cu zaharul si sarea pana se face o spuma tare, lucioasa, adaugam galbenusurile de oua si punem si faina, amestecand cu spatula cu grija, sa nu spargem bulele de are din spuma.
Cam 1/4 din aluat intindem intr-o forma de tort cu marginile detasabile cu diametrul 22-24 cm, pe care anterior o tapitam cu hartie de copt (ajunge sa punem hartie doar pe fundul tavii), iar restul de 3/4 intr-o tava de cca 30X40 cm, tot tapitata cu hartie de copt. Le coacem pe rand la 180 grade C in cuptorul preincalzit, pana prind la margine o culoare putin rozalie. Testam cu scobitoarea, sa fie si mijlocul copt. Atentie, sa nu coacem prea mult, mai ales cea de forma dreptunghiulara! Descriere amanuntita si poze si in limba romana aici.
Dupa ce scoatem din cuptor forma dreptunghiulara  o rasturnam pe o foaie de copt, care anterior a fost bine umezita, eliminam hartia de pe pandispan si rulam impreuna cu hartia umezita. Lasam asa sa se raceasca, dupa care o desfacem, ungem cu gem si o rulam la loc fara  hartie. O inpachetam in folie si lasam asa cateva ore la rece. 
Racim si pandispanul din forma rotunda.
Pregatim umplutura: Amestecam gelatina cu cca 100 ml de frisca, lasam cateva minute, dupa care incepem sa incalzim usor, pana e fierbinte,amestecand continuu, dar atentie, sa nu fiarba. Scoatem de pe foc, dam printr-o sita mica si lasam un pic la racit.
Intre timp amestecam iaurtul cu zaharul, cu restul de frisca pe care am batut-o tare si cu gelatina calduta. Dupa cca 15-20 minute, cand iaurtul incepe sa se inchege, punem si fructele de padure, chiar in forma congelata.
Urmeaza sa asamblam tortul: taiem felii de cca 1 cm din rulada cu gem si capitonam marginile unei forme rotunde de tort cu marginile detasabile. In mijloc punem pandispanul rotund si o ungem cu un pic de gem. Turnam umplutura in mijloc si lasam la racit cateva ore bune. Servim tortul dupa ce eliminam marginea detasabila a formei si dupa ce ornam cu fructe proaspete, cu frunze de menta etc.
Pofta buna!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése