2019. november 3., vasárnap

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók 16-17 tekercshez:
A tésztához:
42 dkg liszt
5 dkg olvasztott, langyos vaj
3 tojás sárgája
3,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
csipet só
2 kanál cukor
A töltelékhez:
15 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
vanília (bármilyen formában)
A forma kenéséhez:
1 kanál vaj, 
2 kanál kristálycukor
A tetejére:
2 dl tejszín

A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukros tejbe morzsolt és kissé felfuttatott élesztőt és az összes többi hozzávalót. Rugalmas, közepesen kemény tésztát dagasztunk, ha szükséges adhatunk még hozzá kevés langyos tejet. Ha a tészta már elválik az edény falától letakarjuk és huzatmentes, meleg helyen duplájára kelesztjük (40-50perc).
Közben habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vaníliával. 
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a cukros vajjal, szorosan feltekrjük és 2,5 cm tekercsekre vágjuk.  
Vastagon kivajazunk egy tepsit-tortaformát-lábost, bőven megszórjuk  cukorral és szépen belefektetjük a tekercseket. Letakarjuk és további 30 percig kelesztjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha a tekercsek már színesednek, leöntjük a tejszínnel és tovább sütjük.
Parádés, szaftos, nagyon finom péksütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése