2019. november 3., vasárnap

Ferdinánd tekercs - rulouri Ferdinand

Hozzávalók 16-17 tekercshez:
A tésztához:
42 dkg liszt
5 dkg olvasztott, langyos vaj
3 tojás sárgája
3,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
csipet só
2 kanál cukor
A töltelékhez:
15 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
vanília (bármilyen formában)
A forma kenéséhez:
1 kanál vaj, 
2 kanál kristálycukor
A tetejére:
2 dl tejszín

A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukros tejbe morzsolt és kissé felfuttatott élesztőt és az összes többi hozzávalót. Rugalmas, közepesen kemény tésztát dagasztunk, ha szükséges adhatunk még hozzá kevés langyos tejet. Ha a tészta már elválik az edény falától letakarjuk és huzatmentes, meleg helyen duplájára kelesztjük (40-50perc).
Közben habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vaníliával. 
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a cukros vajjal, szorosan feltekrjük és 2,5 cm tekercsekre vágjuk.  
Vastagon kivajazunk egy tepsit-tortaformát-lábost, bőven megszórjuk  cukorral és szépen belefektetjük a tekercseket. Letakarjuk és további 30 percig kelesztjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha a tekercsek már színesednek, leöntjük a tejszínnel és tovább sütjük.
Parádés, szaftos, nagyon finom péksütemény.

Ingrediente pentru cca 16 buc
Aluat
420 g faina (Tip 000)
50 g unt topit, caldut
3 galbenusuri de oua
350 ml lapte caldut
20 g drojdie proaspata sau 7 g uscata (1 pliculet)
piscatura de sare
2 linguri de zahar
Umplutura:
150 g unt moale
50 g zahar
vanilie (orice varianta)
Ptr ungerea formei de copt (tava)
1 lingura de unt
2 linguri zahar
200 ml smantana dulce pentru frisca
Dizolvam o lingurita de zahar si drojdia in laptele caldut, lasam cca. 10 minute, pana incepe sa spumeze, pana apar bule mici la suprafata. Atentie, nici un ingredient sa nu fie fierbinte, ca distrugem drojdia.
Punem faina, zaharul, galbenusurile, untul topit (sa nu fie fierbinte) si sarea in vasul mixerului, adaugam amestecul de lapte si framantam cca 8-10 minute, pana aluatul se desprinde frumos de pe marginea vasului. Daca  aluatul e prea ferm, mai putem pune 1 lingura de lapte. Acoperim vasul cu un stergar de bucatarie si lasam la dospit in loc caldut, ferit de curent (de pilda in cuptorul cu microunde sau dulapul de bucatarie), pana acesta isi dubleaza volumul (cca 45-55 minute).  
Ungem tava cu unt si presaram zaharul tos. Sa nu facem rabat cu untul, acesta da gustul divin la produsul finit.
Pudram suprafata pe care vrem sa lucram cu un pic de faina,  iar cu ajutorul unui sucitor intindem coca intr-un derptunghi gros de cca 5-6 mm, o ungem cu untul topit, presaram zaharul amestecat cu vanilia si rulam totul relativ strans.
Taiem felii de cca 2-3 cm grosime din ruloul de aluat si le asezam la o distanta de 1-2 cm  unul de celalalt in tava deja tapetata. Acoperim cu un stergar, si lasam la dospit in continuare, pana se incalzeste  cuptorul la 180 grade C, fara ventilatie. Daca avem 2 tavi, pe 2 gratii, atunci putem porni ventilatia reducand temperatura cu 10 grade C. 
Lasam la copt pana prajiturelele prind culoare rozalie, turnam cu grija in mijlocul fiecareia smantan dulce si lasam la copt in continuare inca cca. 10  minute, pana se absoarbe tot lichidul.
Pofta buna!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése