2020. március 23., hétfő

Pasticcio, a görög lasagna


Hozzávalók 6 adaghoz
(22X22 cm-es sütőforma)

A raguhoz:
40 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
2-3 kanál olaj
1 konzerv hámozott paradicsom (7 dl)
1 sárgarépa
1 húsos kápia paprika
1 kiskanál pirospaprika
2-3 babérlevél
só, bors
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál oregano
ízlés szerint chiliőrlemény 

A besamelhez:
10 dkg vaj
5 dkg liszt
6-7 dl tej
egy marék reszelt sajt
só, bors, csipet őrölt szerecsendió
2 egész tojás

Továbbá:
reszelt sajt
40 dkg apró száraztészta

Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, menenetközben hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az aprított paprikát, a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult rádobjuk a darált húst és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a babérlevelet, a pirospaprika őrleményt, a fahéjat, az oraganót és felöntjük kevés vízzel. Lefedve, néha-néha megkevergetve 45 perc alatt készre főzzük. Az elforrt vizet pótoljuk.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, habzásig melegítjük, felöntjük a hideg tejjel és folytonosan kevergetve besűrítjük. Fűszerezzük, belekeverünk egy jó marék reszelt sajtot, majd ha kissé kihűlt a 2 tojástis.
A tésztát bő, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, kissé kihűtjük, hozzáadjuk a fele besamel mártást.
Következik az összeállítás: a tepsi aljára elterítjük és kissé belenyomkodjuk a szószos tésztát, rásimítjuk a fele mennyiségű ragut, ismét tészta, majd ragu következik. Végezetül beborítjuk a maradék besamel mártással, megszórjuk sajttal és 180 C fokos sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. 

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése