2020. március 28., szombat

Foszlós lekváros kifli

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg zsír
2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 kanál cukor
1 tojás
1/2 mokkáskanál só
A töltelékhez:
kemény, sütésálló lekvár
A tetejére:
1 tojás
porcukor



A zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt és kissé hagyjuk felfutni. Az összes hozzávalóból közepes keménységű, selymes tapintású, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha szükséges adunk még hozzá tejet, ha tál lágy, akkor kevés lisztet.
Letekarjuk a cipót és langyos helyen 30 perc alatt szinte duplájára kelesztjük.
A tésztát 6, nagyjából egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabból gombócot gömbölyítünk, letakarjuk.
A gombócokat egyenként fél cm vastag, kerek  lappá nyújtjuk, pizzavágó vagy éles kés segítségével 8 cikkre vágjuk. A lekvárt a cikk szélére tesszük, oldalt kissé ráhajtjuk a tésztát és felcsavarjuk.
Lekenjük a felvert tojással és 180 C fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük (kb 20 perc).
Langyosan porckorba hempergetjük.
Tölthetjük túró, mák, diókrémmel, minden féle képp nagyon finom, egyszerűen nem lehet abbahagyni.


recept innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése