2021. november 8., hétfő

Diócska


 

Hozzávalók kb 120 darabhoz:

A tésztához:

35 dkg liszt

10 dkg darált dió

20 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

3 tojás sárgája

csipet só

pár kanál hideg víz

A töltelékhez:

kb 20 dk keksz

20 dkg pirított, darált dió

2 dl sűrített cukrozott tej

2 dl tejszín

10 dk magas kakaótartalmú csokoládé

2 púpozott kanál kakaó

rum vagy rumeszencia

ha szükséges  tej

A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a porcukorral, a dióval és a sóval, majd összekeverjük a tojássárgákkal és annyi hideg vízzel, hogy szépen összeálljon. Vigyázzunk, dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg, a tészta állaga ne legyen túl lágy. Fóliába csomagoljuk és hidegre tesszük legalább 1 órára. 

A tésztából kisebb mogyorónyi darabokat csippentünk, golyóvá gömbölyítjük és megsütjük a speciális elektromos diócska sütővel. (Nagyon hamar ment, amíg a tésztával foglalkoztam, addig meg is sült egy adag, a sütőformában 24 féldió készül el egyszerre.)

Ha kihűltek éles késsel levágjuk azt a peremet, ami túlfolyt a formán, nem könnyű megfelelő méretű tésztagalacsinokat csinálni. A leeső széleket megmérjük, kipótoljuk keksszel 30 dkg-ig, majd megdaráljuk, összevegyítjük a darált dióval és a kakaóporral. A tejszínt összeforraljuk a sűrített tejjel, a rummal,  lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az összetört csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé elolvad. ha langyosra hűlt ráöntjük a diós kekszre és összekeverjük. Ha túl száraz, akkor adhatunk hozzá kevés tejet, de vigyázzunk, a krém inkább kemény kell legyen, mint lágy.

Megtöltjük a diócskákat, porcukorba forgatjuk és fogyasztás előtt legalább egy fél napot pihentetjük.





2 megjegyzés: