2021. november 20., szombat

Galambocska azaz porumbita

Gyermekkorom egyik kedvenc cukrászdai süteménye a porumbita, ami nem jelent mást, mint galambocska. 




Hozzávalók 12-14 szelethez:

A piskótához:

(30X40 cm-es tepsihez)

6 közepes méretű tojás
100 g cukor
120 g liszt
csipet só
pár csepp citromlé

A töltelékhez:
50 dkg édes tehéntúró
10-15 dkg porcukor
10 g lapzselatin 
4 dl tejszín
vanília
reszelt citrom vagy narancshéj

A tetejére:
120 g tojásfehérje (kb 4 tojás)
200 g cukor
0,3 dl víz
Vagy 5 dl tejszín
cukrozott cseresznye

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével. habverés közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor a tojáshab kemény, súlyos, fényes, hozzáadjuk a tojások sárgáját is. Beleszitáljuk a lisztet, akkor már lapáttal óvatos, laza  mozdulatokkal, lentről-felfele összekeverjük. Figyeljünk oda, hogy ne törjük össze a habot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Ráborítjuk egy megvizezett és kicsavart sütőpapírra, lehúzzuk az aljáról a tésztával sült papírt és szorosan feltekerjük a vizes papírral együtt.
Ha kihűlt kitekerjük, megkenjük a töltelékkel és most már sütőpapír nélkül visszatekerjük, majd fóliába csavarjuk és legalább 10-12 órára hidegre tesszük.
A krémhez a túrót habosra keverjük a porcukorral, a vaníliával és a reszelt narancs vagy citromhéjjal. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk legalább 15 percre. 2 dl tejszínt felforrósítunk, majd hozzáadjuk a hidratált és kicsavart zselatinlapokat, jól elkeverjük és picit kihűtjük. Közben a habos túróhoz keverjük az összes tejszínt, a krémet kissé behűtjük, majd betöltjük a piskótába.
A cukrot 4-5 percig forraljuk a vízzel. Közben a tojásfehérjét keményre verjük, amikor már szinte kész van apránként, folytatva a habverést belecsorgatjuk a cukorszirupot. Addig verjük, amíg a hab teljesen kihűl, fényes, kemény nem lesz.
A hidegen tartott piskótatekercset 1,5-2 cm vastag karikákra vágjuk, lefektetve tálra helyezzük, majd a tojáshabbal, vagy ha jobban tetszik tejszínhabbal díszítjük. A sütenény tetejére kandírozott gyümölcsöt tehetünk.
Díszítés után rögtön fogyasszuk el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése