2021. november 17., szerda

Fafülgomba, csirke, bambuszrügy kínai módra


 

Hozzávalók 4 személyre:

50 g szárított fafülgomba

2 sárgarépa

1 csirkemell

2 kanál étkezési keményítő

bambuszrügy konzervből (1-2 marék)

vízigesztenye (7-9 darab, konzerv, elhagyható)

a fenti kettő helyett lehet használni csak uborkát, úgy is finom

bors

napraforgó vagy repceolaj 

3 cikk fokhagyma

szójaszósz

chilipehely

1 kiskanál cukor

1 kiskanál  rizsecet

1-2 kiskanál szezámmag olaj



1. A szárított gombát hideg vízbe áztatjuk. Egy óra alatt sokszorsára duzzad, leszűrjük. Természetesen használhatunk friss fafül (júdásfüle gomba, auricularia auricula judae) gombát is.

2. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd meghempergetjük 1 kanál étkezési keményítőben. Fél óra múlva bő, forró olajban ropogósra sütjük.

3. A fokhagymát összezúzzuk, majd 1-2 kanál olajban magas falú serpenyőben (wokban) megfuttatjuk. Rádobjuk a gyufaszálra vágott sárgarépát, a fafülgombát és élénk tűzön, folytonosan kevergetve pirítjuk. Apránként hozzáadjuk a csirkefalatokat, a bambuszrügyet, a felvágott vízigesztenyét, a csíkokra vágott uborkát, aminek eltávolítottuk a magját, majd  kevéske vízzel mindig feltöltögetve, folyton kevergetve pároljuk. Szójaszósszal, chilipehellyel, pici rizsecettel, cukorral ízesítjük.

4. Elhabarunk 1 kanál étkezési keménytőt kevés hideg vízben, ráöntjük a már megpárolt, de még mindig picit ress ételre, Pár percig forraljuk, ha nagyon elfővi a levét kevés forró vízzel felönthetjük. Végezetül meglocsoljuk szezámmag olajjal.

Főtt rizzsel vagy rizstésztával tálalhatjuk.

Urechi de lemn si pui in stil chinezesc

Ingrediente:

25 g urechi de lemn uscate (sau 300 g proaspete)

1 piept de pui dezosat

2 linguri de amidon

ulei de floarea soarelui sau rapita

2 buc morcovi

muguri de bambus din conserva 

castane de apa din conserva 7-9 buc (putem omite)

1 buc castravete 

3 catei de usturoi

sos de soia

1 lingurita de zahar

sare, piper, chili

1 lingurita de otet de orez (sau de care avem)

1 lingura de ulei de susan

1. Hidratam ciupercile in apa rece macar 1 ora, dupa care strecuram

2. Taiem in bucati mici pieptul de pui, condimentam cu sare si piper, pudram cu 1 lingura de amidon, lasam sa stea 15 minute, dupa care prajim in ulei abundent. 

3. Incalzim intr-o tigaie cu perete inalt (wok) 1 lingura de ulei, adaugam usturoiul pisat, lasam pe foc cateva minute, amestecand continuu, sa nu se arda. Taiem morcovii fasii de dimensiunea chibritului, aruncam peste usturoi,  adaugam treptat ciupercile, carnea fripta, mugurii de bambus, castanele de apa (putem omite) si castravetele taiat fasii din care anterior am eliminat samburii. Condimentam intre timp cu sos de soia, zahar, otet de orez, chili, sare si piper dupa gust.  Stropim cu un pic de apa, amestecam continuu, pana totul e gata, dar nu se fierbe terci. Dizolvam 1 lingura de amidon in apa rece, adaugam la mancare si fierbem cateva minute. Daca sosul se ingrasa prea tare mai completam cu apa. La final stropim cu ulei de susan.

Servim cu orez fiert sau taietei de orez.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése