Annyira jól hangzik a csatni szó, hogy szinte beleharapnék, de nem tehetem. Legfennebb elnyalogathatom...
Mi is a chutney?
Mi is a chutney?
A chutney indiai eredetű ételkiegészítő, amit az angolok a gyarmatosítás során terjesztettek el Európában.
Zöldségből, gyümölcsből főzött szósz, ami édes, de nem lekvár, fűszeres és gyakran csípős, az étkezésnél amolyan kísérőként van jelen. Fő íze a csípős és az édes, hidegen tálalják, pont úgy lehet tartósítani mint a lekvárt.
Zöldségből, gyümölcsből főzött szósz, ami édes, de nem lekvár, fűszeres és gyakran csípős, az étkezésnél amolyan kísérőként van jelen. Fő íze a csípős és az édes, hidegen tálalják, pont úgy lehet tartósítani mint a lekvárt.
A mi konyhánkban főtt húsok mellé ehetjük, de társíthatjuk hideg vagy meleg előételekkel is.
Feldaraboltam egy mangót és megszórtam 15 dkg barna cukorral és rádobtam egy marék mazsolát is.
Amíg a mangó a cukorszirupban lágyult, addig 5 deka vajon megpattogtattam egy kiskanál mustármagot, rádobtam egy kimagozott, felaprítot csípőspaprikát, diónyi reszelt gyömbért, egy fej felvágott lilahagymát, kevergetve tovább pirítgattam, majd hozzáadtam 2 felkockázott paradicsomot, 3 cikk zúzott fokhagymát és a mangót.
Folytonosan kevergettem, vízzel pótoltam az elpárolgott folyadékot, sóztam, 2 kiskanál curryval ízesítettem. Vigyázzunk, ne kapjon oda, annyiszor tegyetek hozzá vizet, ahányszor kell!
A kevergetést jó óráig folytattam, amíg a chutney kész lett, a hozzávalók megpuhultak, a leve besűrűsödött. Akkor meglocsoltam 2 kanál borecettel, még pár percig főztem.
A cukor édességet, a só természetesen sósságot, a paprika csípősséget, az ecet savanyúságot adott ennek az ételnek.
Bármelyiknek a hiányát érzitek a chutneyből, pótoljátok bátran. Az ízegyensúly belőle sokszor ízlés dolga is.
Ebből a mennyiségből 2 kis üveg és egy tányérka finomság lett.
Rántott sajttal ettem, aminek a prézlijébe szezámmagot is kevertem.
A Demmers Teehaus jóvoltából Monks Tea-t ittam mellé, ebben a különleges ceyloni fekete teában valódi jázminvirágok vannak.
Feldaraboltam egy mangót és megszórtam 15 dkg barna cukorral és rádobtam egy marék mazsolát is.
Amíg a mangó a cukorszirupban lágyult, addig 5 deka vajon megpattogtattam egy kiskanál mustármagot, rádobtam egy kimagozott, felaprítot csípőspaprikát, diónyi reszelt gyömbért, egy fej felvágott lilahagymát, kevergetve tovább pirítgattam, majd hozzáadtam 2 felkockázott paradicsomot, 3 cikk zúzott fokhagymát és a mangót.
Folytonosan kevergettem, vízzel pótoltam az elpárolgott folyadékot, sóztam, 2 kiskanál curryval ízesítettem. Vigyázzunk, ne kapjon oda, annyiszor tegyetek hozzá vizet, ahányszor kell!
A kevergetést jó óráig folytattam, amíg a chutney kész lett, a hozzávalók megpuhultak, a leve besűrűsödött. Akkor meglocsoltam 2 kanál borecettel, még pár percig főztem.
A cukor édességet, a só természetesen sósságot, a paprika csípősséget, az ecet savanyúságot adott ennek az ételnek.
Bármelyiknek a hiányát érzitek a chutneyből, pótoljátok bátran. Az ízegyensúly belőle sokszor ízlés dolga is.
Ebből a mennyiségből 2 kis üveg és egy tányérka finomság lett.
Rántott sajttal ettem, aminek a prézlijébe szezámmagot is kevertem.
A Demmers Teehaus jóvoltából Monks Tea-t ittam mellé, ebben a különleges ceyloni fekete teában valódi jázminvirágok vannak.
Feleim, vegyetek és egyetek!
Ez is finom! Nagy barátja vagyok a csatninak, meg a currynek, meg mindenféle finomságnak... :)
VálaszTörlésPersze, aki erre jár az mind szereti a hasát...
Törlés