Klasszikus étel az ország déli részéről, tudtommal az oltyánok nagy kedvence, amit átvett az erdélyi konyha is. Lehet enni hidegen, melegen, sokan előételnek, mások főételnek tálalják. Megállja a helyét vacsoránál, ebédnél egyaránt.
Gondoltam, itt az ideje, hogy életemben először én is elkészítsem, hisz a marhanyelv a nagy kedvenceim közé tartozik.
Vettem egy csodaszép marhanyelvet, amit alaposan megmostam és kuktába tettem kiskanál szemesbors, 3-4 babérlevél és egy kanál só társaságában, majd felöntöttem hideg vízzel.
Majdnem egy óra főzésre volt szükség, hogy a nyelv megpuhuljon.
A léből kivéve még melegen megtakarítottam a bőrétől, majd szép, félcenti vastag szeletekre vágtam.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockáztam és üvegesre dinszteltem kevés olajon. Ráöntöttem fél liter jó minőségű paradicsomlevet, dobtam mellé még 2 babérlevelet és lassú tűzön forralgattam. Amint a lé elpárolgott, pótoltam a főzőlével.
Akinek túl savas, az ízesítse kevés cukorral vagy mézzel.
Beletettem a paradicsomszószba a nyelvszeleteket, 20 dkg olívabogyót és tovább forraltam még 5 percig. Sóztam, borsoztam.
Itt jönne az, amit én nem tettem meg: aki szereti, az beránthatja egy kanál liszttel elkevert főzőlével.
Az olajbogyós marhanyelv elkészítése végén csak egy bánatom volt: miért nem főztem még soha ezt a mennyei eledelt.
Tálalhatjuk krumplipürével, tarhonyával, makarónival, vagy csak egyszerűen egy szelet friss, ropogós barnakenyérrel.
Feleim, vegyetek és egyetek!
Aztaaa! Nagyon különleges. :)))
VálaszTörlésMás, mint a magyar konyha, balkáni étel.
Törlés