2012. április 13., péntek

OLAJBOGYÓS MARHANYELV PARADICSOMSZÓSZBAN


Klasszikus étel az ország déli részéről, tudtommal az oltyánok nagy kedvence, amit átvett az erdélyi konyha is. Lehet enni hidegen, melegen, sokan előételnek, mások főételnek tálalják. Megállja a helyét vacsoránál, ebédnél egyaránt.
Gondoltam, itt az ideje, hogy életemben először én is elkészítsem, hisz a marhanyelv a nagy kedvenceim közé tartozik.
Vettem egy csodaszép marhanyelvet, amit alaposan megmostam és kuktába tettem kiskanál szemesbors, 3-4 babérlevél és egy kanál só társaságában, majd felöntöttem hideg vízzel. 
Majdnem egy óra főzésre volt szükség, hogy a nyelv megpuhuljon.
A léből kivéve még melegen megtakarítottam a bőrétől, majd szép, félcenti vastag szeletekre vágtam.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockáztam és üvegesre dinszteltem kevés olajon. Ráöntöttem fél liter jó minőségű paradicsomlevet, dobtam mellé még 2 babérlevelet és lassú tűzön forralgattam. Amint a lé elpárolgott, pótoltam a főzőlével.
Akinek túl savas, az ízesítse kevés cukorral vagy mézzel.
Beletettem a paradicsomszószba a nyelvszeleteket, 20 dkg olívabogyót és tovább forraltam még 5 percig. ztam, borsoztam.
Itt jönne az, amit én nem tettem meg: aki szereti, az beránthatja egy kanál liszttel elkevert főzőlével.
Az olajbogyós marhanyelv elkészítése végén csak egy bánatom volt: miért nem főztem még soha ezt a mennyei eledelt.
Tálalhatjuk krumplipürével, tarhonyával, makarónival, vagy csak egyszerűen egy szelet friss, ropogós barnakenyérrel.


Feleim, vegyetek és egyetek!

2 megjegyzés: