2015. október 25., vasárnap

Mákos pozsonyi kifli és Blogkóstoló

Ezt a finom kiflireceptet a Blogkóstoló 25.  fordulójára készítettem, ahol a háziasszony ez alkalommal Xsara volt. 
A blog pedig ahonnan kóstoltam a Tortafüggő Marisz blogja. Jó és könnyen elkészíthető receptjei vannak Marisznak, sokat bolyongtam nála, amíg ki tudtam választani a sokból az egyet. Már félre is van téve egy másik recept is, meg egy harmadik is, hamarosan elkészítem őket.


Hozzávalók (nekem 20 kiflim lett)

A tésztájához:
30 dkg liszt
12 dkg vaj (nem használok margarint)
6 dkg cukor
1 zacskó szárított élesztő
1 db tojás sárgája
1 dl tejszín (én most rizstejszínnel készítettem)
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg cukor
3 dkg zsemlemorzsa
5 dkg mazsola
fahéj
pár szem szegfűszeg
1 dl víz
1 db citrom reszelt héja
1 nagy alma (opcionális)  

A kenéshez: 1 db tojás

Először elkészítjük a tölteléket. A vizet felforraljuk a cukorral, beleteszünk pár szem szegfűszeget, 1 rúd fahéjat, majd a tüzet elzárjuk és hagyjuk a folyadékot kihűlni.
Az almát lereszeljük és feltesszük párolódni a mazsolával és a citromhéjjal.
A fűszeres szirupot leszűrjük, ismét felforraljuk és ráöntjük a párolt almára, a darált mákra és a zsemlemorzsára. Jól összekeverjük, kihűtjük.
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk (az élesztőt nem kell felfuttatni). 20 egyforma darabra osztjuk, mindegyikből kis golyót gömbölyítünk. Minden tésztagolyót 1-2 mm vastag elipszis formára nyújtunk. A kihűlt töltelékből egy-egy kanál mákos almát helyezünk a tészta  egyik keskenyebb felébe, óvatosan felcsavarjuk vigyázva, hogy a végek is zárva legyenek, szivar alakúra sodorjuk, majd patkó alakúra hajlítjuk..
Sütőpapíros tepsibe helyezzük a mákos kifliket, megkenjük a kissé felvert tojássárgával. 
Hűtőszekrényben 1 órát szárítjuk, majd lekenjük az ugyancsak kissé felvert tojásfehérjével.
További 8 órát szárítjuk-kelesztjük a hűtőszekrényben, majd hurkapálcával megszurkáljuk.
Végül 180 C fokon 20-25 perc alatt rózsaszínűre sütjük.






2 megjegyzés:

  1. Kisildi, örülök, hogy tudtál választani a receptjeimből! Annak pedig mégjobban, hogy ilyen jól sikerült - a tieid szebbek, mint az enyémek, és nagyon kívánatosak! :) És csodás fotókat készítettél róluk!

    VálaszTörlés
  2. Marisz, annyi finom recept kozul nehez volt valasztani, de meg fogok toled fozni. Koszonom a receptet!

    VálaszTörlés