2015. november 29., vasárnap

Napóleon torta


Ezt a receptet egy virtuális játék, a Vigyázz! Kész! Főzz! felhívására sütöttem. A játék témáját ez alkalommal a Brioche  blogján Tímea írta ki, a feladat pedig egy híres-hírhedt embererről elnevezett étel vagy desszert elkészítése.  
A játék 75. fordulójára a Napóleon tortát választottam.
A Napóleon torta lapjait a franciák híres mille-feuille receptje alapján sütöttem, a töltelék pedig nem más, mint a creme patisserie finom vaníliás krémje. Borítására a sült lapok törmeléke szolgált.   
Az orosz irodalomban a Napóleon torta elnevezése először a 19. század első felében jelentkezett s máig is az orosz gasztronómia egyik jelentős darabja. A sütemény elkészítését a nagy orosz hadsereg Napóleon ármádiája feletti 1812.-i győzelme ihlette. A lapok sokasága a nagylétszámú orosz hadsereget, a borítása pedig a francia haderőt megállító és ezáltal elveszejtő orosz havazást szimbólizálja.  



A lapokhoz:
50 dkg liszt
30 dkg vaj
2 tojás
2 kanál rum (vagy más alkohol)
1 kanál 9%-os ecet
1 dl víz
1 kk só
A krémhez:
6 tojás sárgája
8 dl tej
15 dkg cukor
8 dkg keményítő
15 dkg vaj
1 rúd vanília
Elkészítjük a lapokat.
A tojásokat felverjük a hideg vízzel, a rummal, az ecettel, sózzuk.
A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd összegyúrjuk a tojásos folyadékkal. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vanília kikapart magjával, majd hozzáöntünk 2 dl hideg tejjel elkevert keményítőt. A maradék tejet felforraljuk a vaníliahüvellyel, majd amikor forr ráöntjük a tojásos krémre. Lassú tűzön újraforraljuk és folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Végezetül, amíg még forró, belekeverjük a vajat is. Kihűtjük, majd eltávolítjuk a vaníliahüvelyeket.
A tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, mindegyikből egyenként kb 1-1,5 mm vastag lapot nyújtunk. Egy zsírpapíron  20 cm-es átmérőjű szabályos kört vágunk ki, villával sűrűn megszurkáljuk. A leeső részeket is a sütőpapíron hagyjuk és egyszerre sütjük a lapokkal. Amíg egy lap sül, addig egy másikat nyújtunk-szurkálunk. Kényelmesen lehet előre "dolgozni", a tészta könnyen nyújtható.
200 C fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat vigyázva, hogy ne égjenek meg. Óvatosan egymásra csúsztatjuk a tésztaköröket, kihűtjük.
Egy tortakarika belsejébe egy lapot ültetünk, megkenjük krémmel, majd addig rétegezzük, amíg a lapok tartanak. Végezetül bevonjuk a maradék krémmel az egész tortát.
A leeső sült tésztadarabokat gorombára törjük, ezzel borítjuk be  a tortát.
Tipp: amíg a lapok sülnek addig a többi tésztagombóc legyen a hűtőben fólia alatt. 





7 megjegyzés:

  1. Még van? Mert akkor indulok. Ez eszméletlen jó lehet.
    Azok a színesek kockacukrok?

    VálaszTörlés
  2. Imádom! Mennyi sok receptje van, de szinte mind nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom én már többször is el készítettem egyszerűen nem lehet megúnni.❤ Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés