2015. december 24., csütörtök

Andreea nescafés ünnepi süteménye

Ezzel a recepttel-fotóval Aninál, "A parókia konyhájából"-a Korsócska blogon meghírdetett játékba jelentkeztem. 


A receptet barátnőmtől Andreeától kaptam, majd minden Karácsonykor ezt ettem náluk. Nagyon édes, tömény, de annál finomabb sütemény. Rengeteg cukrot és tojást tartalmaz, de néha, ünnepnapra el lehet készíteni és lehet kissé bűnözni.
Hozzávalók egy 20x30 cm-es mérethez:
A lapokhoz:
10 tojás fehérje
300 g cukor
200 g darált dió
100 g búzaliszt (vagy rizsliszt)
1 kk sütőpor
A krémhez:
10 tojás sárgája
10 kanál cukor
3 kanál étkezési keményítő
3 dl tej
150 g puha vaj
2-3 kanál nescafé
1/2 vaníliahüvely magja
A tetejére:
reszelt csokoládé
A kenéshez:
vaj

Kemény habbá verjük a tojások fehérjét apránként adagolva hozzá a cukrot. Amikor a hab fényes, selymes és kemény, akkor lassú keverés mellett hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a darált diót.
Tepsi fenekére alaposan kivajazott zsírpapírt teszünk (nekem egy nagyobb tepsire két, egy másikra pedig a harmadik lapot sikerült felkennem) és rásimítjuk a diós habot. A méretet előre kirajzolhatjuk a zsírpapírra. 100 C fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 100-120 percet sütjük, vagyis inkább szárítjuk, mint sütjük. Az idő leteltével még hagyjuk 1 órát a sütőben, addig is száradnak a lapok.
Közben elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a hideg tejjel elkevert keményítőt, majd gőz fölött besűrítjük a krémet. Kihűtjük. 
A puha vajat mixerrel felhabosítjuk, kanalanként  hozzáadjuk a sárga tojáspépet addig, amíg egy finom, selymes, sűrű krémet nem kapunk. 2/3-ába egy vanília magját keverjük, az 1/3-ába pedig a nescafét.
Összeállítjuk a süteményt: lap, vaníliakrém, lap, nescafékrém, lap, vaníliakrém. A tetejére csokoládéforgácsot szórunk.
Másnap, de inkább  harmadnap a legfinomabb. Parádés, ünnepi sütemény.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése