2015. december 11., péntek

Kókuszos-vörösáfonyás szaloncukor - Bomboane de pom cu merisoare si cocos


Hozzávalók 42 db elkészítéséhez:
A töltelékhez:
20 dkg aszalt vörösáfonya
1 dl kókuszlikőr
8 dkg kókuszreszelék
15 dkg fehér csokoládé (gluténmentes)
A borításához:
20 dkg fehér csokoládé (gluténmentes)
A díszítéshez:
3 dkg fehér csokoládé (gluténmentes)
1 evőkanál matcha teapor (elhagyható)
Az áfonyát pár órára a likőrbe áztatjuk, mejd leszűrjük és késes aprítóban feldaraboljuk. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a kókuszreszeléket. Fél óra hűtés után szaloncukor nagyságú és formájú bonbonokat készítünk belőle.
A csokoládé 2/3-át vízgőz fölött felolvasztjuk, a tűzről levesszük és belekeverjük a maradék csokoládét.
Ha az olvasztott csokoládé nagyon sűrű kevés  kakaóvajat adhatunk hozzá.
Villa segítségével belemártjuk egyenként a szaloncukrokat a csokoládéba, a fölösleget lerázogatjuk róluk, sütőpapíros tálcára helyezzük, majd ismét hűtőben hagyjuk pihenni.
Amíg a csokoládé dermed előkészítjük a díszítéshez a fehér csokoládét. Vízgöz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük a matcha port (vagy ételszínezéket), majd zsírpapírból formált tölcsérbe töltjük. A tölcsér végére kis nyílást vágunk, azon keresztül becsíkozzuk a szaloncukrokat.
Hűtés után sütőpapírból készült díszpapírba burkoljuk.



Umplutura pentru cca. 42-44 buc
200 g merisoare uscate
100 ml lichior de cocos
80 g fulgi de cocos
150 g ciocolata alba
Pentru glazura:
200 g ciocolata alba
Pentru ornare:
30 g cicolata alba
1 lingura praf matcha (sau cateva picaturi de colorant alimentar)
Punem merisoarele la hidratat in lichiorul de cocos cateva ore, dupa care le scurgem de lichid. In loc de lichior putem folosi apa calduta.
Maruntim merisoarele in blenderul de tocat, adaugam fulgii de cocos si ciocolata topita la aburi. Lasam la frigider minim 30 minute.
Cu ajutorul unei lingurite  dozam portii mici din aluat pe care le modelam cu mainile umezite in forma de bomboane de pom.
Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt si mai punem la frigider la racit cca. 30 minute.
Topim 2/3 de ciocolata la bain marie, amestecam continuu, dupa care scoatem de pe aburi si adaugam restul cubuletelor de ciocolata. Omogenizam bine.
Tavalim bomboanele in aceasta compozitie cu ajutorul unei furculite. Lasam sa se scurga surplusul de ciocolata si le asezam  pe hartie de copt.
In cazul in care ciocolata se ingroasa punem vasul inapoi peste aburi sa se reincalzeasca. Totdeauna sa folosim ciocolata de calitate superioara, merita investitia.
Topim ciocolata alba pe bain marie, adaugam praful matcha sau  cateva picaturi de colorant alimentar, turnam intr-o palnie mica facuta din hartie de copt.
Pentru ornat putem folosi ciocolata de lapte, atunci nu trebuie colorat.
Taiem capatul palniei si ornam bomoboanele cu ciocolata colorata.
Peste o ora le ambalam in hartie.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése