2016. március 26., szombat

Csokipudingos marcipános foszlós csiga




Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
2 egész tojás
10 dkg olvasztott, langyos vaj
5 dkg cukor
csipet só
3 dkg friss élesztő
3,5 dl langyos tej
1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
1 csomag csokoládé ízű pudingpor
2 kanál kakaópor
2 kanál cukor
4 dl tej
20 dkg marcipánmassza
A tetejére:
2 dl forró tej

A tejbe 1 kanál cukrot szórunk és belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt langyos helyen felfuttatjuk. 
A lisztet keverőtálba szitáljuk, megsózzuk, belereszeljük a narancshéjat, beleütjük a tojásokat és apránként hozzáöntve az élesztős tejet alaposan kidagasztjuk. Végezetül beledolgozzuk a vajat is. Ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet, a tészta selymes, nem túl lágy kell legyen.
Letakarva szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben megfőzzük a pudingot, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, majd amíg még forró belemorzsoljuk a marcipánmasszát és alaposan elkeverjük, kihűtjük.
Deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kissé átgyúrjuk, maj két részre osztjuk.
A tésztából két téglalap alakú félcenti vastag lapot nyújtunk, megkenjük a marcipános pudinggal és feltekerjük. 2-2,5 centi széles darabokat vágunk a tekercsből.
Kivajazott tepsibe egymástól tisztességes távolságra helyezzük a csigákat, majd a tepsit lefóliázzuk és további 40 percre kelni hagyjuk. 
Ha másnap szeretnénk kisütni, akkor  helyezzük hűtőszekrénybe, reggel amíg a sütő melegszik, addig szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felmelegedni.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra, a csigákat szép rózsaszínűre sütjük. Az utolsó percekben meglocsoljuk forró tejjel.
Kitűnően megfelel ünnepi kalácsnak, foszlós, puha, szaftos.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése