A recept Paul Hollywood angol muffin receptje nyomán készült.
Hozzávalók 4 nagy zsemléhez:
30 dkg liszt
6 g porélesztő
6 g só
15 g cukor
15 g puha vaj
1 tojás
1,7 dl tej
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kiskanál hideg víz
2 kanál pirított szezámmag
Továbbá:
liszt a nyújtáshoz
1 kanál olaj a kelesztőtál kikenéséhez
A tészta hozzávalóit dagasztótálba tesszük, majd jó alaposan kidagasztjuk. A tészta puha, selymes, rugalmas massza lesz. Kiolajozott kelesztőtálba öntjük, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkára borítjuk és pár mozdulattal újra gyúrjuk. Mivel a tészta eléggé lágy állagú hamar leragadhat, emiatt bőven szórjuk meg liszttel.
2-3 cm vastagra nyújtjuk, majd óriás pogácsaszaggatóval 4 kört szúrunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsire ültetjük a tésztaköröket, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és további 30 percet pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 C fokra, a tepsi aljába egy kis edénykében vizet helyezünk el, hogy sülés közben gőz fejlődjön ki a sütőben.
A tojássárgát összekeverjük a vízzel, majd jól bekenjük vele a zsemlék tetejét. Megszórjuk szezámmaggal, vagy opcionálisan mákszemekkel és szép ropogós-pirosra sütjük.
A zsemlék puhák, édesek, teltebb ízűek, mint a hagyományosak.
Húspogácsával, vágott paradicsommal, uborkával, majonézzel tölthetjük őket.
Szia Ildi!
VálaszTörlésTudom, hogy te is szeretsz játszani, ezért gondoltam szólok neked is, hogy kiírtam egy régi játék újabb fordulóját, ha érdekel esetleg, nézz be hozzám
http://zsuzsiafazekban.blogspot.co.uk/2016/08/online-vacsora-csata-jatek.html
köszönöm, jövök!
Törlés