2016. augusztus 6., szombat

Burgerzsemle, most angol muffin tésztából


A recept Paul Hollywood angol muffin receptje nyomán készült.
Hozzávalók 4 nagy zsemléhez:
30 dkg liszt
6 g porélesztő
6 g só
15 g cukor
15 g puha vaj
1 tojás
1,7 dl tej
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kiskanál hideg víz
2 kanál pirított szezámmag
Továbbá:
liszt a nyújtáshoz
1 kanál olaj a kelesztőtál kikenéséhez

A tészta hozzávalóit dagasztótálba tesszük, majd jó alaposan kidagasztjuk. A tészta puha, selymes, rugalmas massza lesz. Kiolajozott kelesztőtálba öntjük, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkára borítjuk és pár mozdulattal újra gyúrjuk. Mivel a tészta eléggé lágy állagú hamar leragadhat, emiatt bőven szórjuk meg liszttel.
2-3 cm vastagra nyújtjuk, majd óriás pogácsaszaggatóval 4 kört szúrunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsire ültetjük a tésztaköröket, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és további 30 percet pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 C fokra, a tepsi aljába egy kis edénykében vizet helyezünk el, hogy sülés közben gőz fejlődjön ki a sütőben. 
A tojássárgát összekeverjük a vízzel, majd jól bekenjük vele a zsemlék tetejét. Megszórjuk szezámmaggal, vagy opcionálisan mákszemekkel és szép ropogós-pirosra sütjük.
A zsemlék puhák, édesek, teltebb ízűek, mint a hagyományosak.
Húspogácsával, vágott paradicsommal, uborkával, majonézzel tölthetjük őket.



2 megjegyzés:

  1. Szia Ildi!

    Tudom, hogy te is szeretsz játszani, ezért gondoltam szólok neked is, hogy kiírtam egy régi játék újabb fordulóját, ha érdekel esetleg, nézz be hozzám
    http://zsuzsiafazekban.blogspot.co.uk/2016/08/online-vacsora-csata-jatek.html

    VálaszTörlés