2012. április 26., csütörtök

TORTA MATCHA CREATION KRÉMMEL - TORT CU CREMA MACHA CREATION

Azt hiszem ilyen finomat még soha nem ettem s nem ettek azok sem, akik ezt a tortát pillanatokon belül "elpusztították".
Az Ingeborg szülinapjára készülődtünk, amikor Aditza meghívott magához, hogy nála készítsem el a tortát és végre valahára megismerhessem a matchát.
 A torta készítéséhez a Demmers Teehaus  Matcha Creation teáját használtam. A matcha teát méltán nevezik a zöld teák királyának, a budhista zen papok a koncentrálóképességük növelése érdekében fogyasztották. Manapság ezt a ritka, különleges teát egyre többen értékelik és isszák. Mondom én, jogosan!

 A tortához két lapot készítettem, egy csokoládésat és egy "simát".
A csokishoz:
Megolvasztottam gőz fölött 10 dkg csokoládét 10 dkg vajjal, majd kevergetve kihűtöttem. Amíg a csoki hűlt felvertem 4 tojás  fehérjét 2 kanál barna cukorral,  a sárgáját pedig habosra kevertem másik 2 kanál barna cukorral. A sárgájához hozzáadtam fél csomag sütőport, 4 kanál lisztet, a kihűtött vajas csokoládét és lazán belekevertem a habot is. Kivajazott-lisztezett kapcsos tortaformában tűpróbáig sütöttem.



A fehér piskótához:
Pont úgy készítettem mint a csokisat, csak vajas csokoládé helyett a sárgájába fél deci finom, hidegen sajtolt napraforgómag olajat kevertem.
A krémhez:
Habosra kevertem 20 dkg puha vajat 25 dkg mascarponeval és 10 dkg barna cukorral.
3 tojást 3 kanál barna cukorral gőz felett folytonos kevergetés mellett addig főztem, amíg a tojás besűrűsödött és habosan-finom krém nem lett belőle. A tűzről levettem és tovább kevergetve langyosra hűtöttem, majd mixer segítségével összedolgoztam a mascaponés vajjal és 3 kiskanál matcha creation teaporral. 
A mázhoz:
Felolvasztottam gőz fölött 5 dkg kakaóvajat egy kiskanál matcha teaporral, majd amikor kissé kihűlt hozzákevertem a  krém 1/4-hez.
A csokoládélapot megkentem a krém 3/4-vel, rátettem a sárga lapot és megkentem a mázzal.
Drága Ingeborg, nagyon boldog születésnapot és boldog életet a következő években is. Tudom, hogy csak te tudod miről beszélek: a víz elfolyik, a makaróni marad!



Blat de ciocolata:
Am topit 100 gr de ciocolata cu 100 gr de unt la bain-marie.
Am frecat 4 galbenusuri de oua cu 2 linguri de zahar brun, am adaugat ciocolata topita si racita, 4 linguri de faina, jumatate de pachet de praf de copt si cele 4 galbenusuri batute cu alte 2 linguri de zahar brun. L-am copt in tava tapetata cu unt si faina.
Blat simplu:
Am procedat la fel ca la cel de ciocolata, dar in loc de topitura de ciocolata am adaugat 50 ml ulei de floarea soarelui presat la rece.
Crema:
Am amestecat 200 gr de unt moale cu 250 gr branza mascarpone, 100 gr de zahar brun. Am pus la bain-marie 3 oua intregi si 3 linguri de zahar brun si l-am batut cu un tel pana s-a facut o crema fina, spumoasa. L-am racit si l-am amestecat cu crema de unt in care am adaugat 3 lingurite de matcha creation de la Demmers Teehaus.
Glazura:
50 gr de unt de cacao topita, amestecata cu 1 lingurita de praf matcha creation, racita si omogenizata cu 1/4 din crema de tort.
Se asambleaza in felul urmator: blat de ciocolata, 3/4 crema, blat alb, glazura.
Se orneaza si sa da la rece.
Ingeborg, la multi ani!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök ennek a receptnek, mert amióta elindítottam blogomon a "Teázás örömei" rovatot, kutatok teafű felhasználásával készülő édességeket! Köszönöm és mentettem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nagyon finom volt! Én főzök is teával, zöldséglevesem is van belőle. Köszönöm az értékelést!

      Törlés