2015. szeptember 10., csütörtök

Blogkóstoló és zabpelyhes szilvásgombóc

A 24. blogkóstoló fordulóját ez úttal Habverő és Fakanál vezeti, a nekem kisorsolt blog pedig a Bogié, a "Vöröskaktusz diétázik". 
Innen szemeltem ki ezt a diétás szilvásgombóc receptet ami liszt és krumpli nélkül készül. 


Hozzávalók 8 darabhoz:
2 dl víz
2 ek olaj
125 g zabpehely-GM
csipet só
édesítőszer
1 tojás
8 db kisebb vagy 4 nagyobb magvaváló szilva  
darált dió ízlés szerint

A vizet felforraljuk az olajjal, a sóval, az édesítőszerrel. A zabpelyhet lisztesre daráljuk és beleszórjuk a forrdogáló vízbe, majd jó alaposan kikeverjük. Pár percet kevergetve még a tűzön tartjuk, amíg a zabpehelyliszt is jól felforrósodik. Az eljárás hasonlít az égetett tészta elkészítési módjához.
Levesszük a tűzről, kissé kihűtjük, majd mixerrel alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük, amíg a tészta szép selymes, egynemű lesz.
A tésztát 8 darabra osztjuk, mindegyik tésztagalacsint tenyérben kissé kilapogatjuk, beletesszük a szilvát, majd gombócot formálunk belőle.
Bő, sós vízben 4-5 percet főzzük, szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük, majd megszórjuk darált dióval.
Nem olyan finom, mint a klasszikus, krumplis változata, de diétás gombócpótlásnak tökéletesen megfelel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése