2015. szeptember 26., szombat

Csiga édesen és sósan - melci dulci si sarati


Hozzávalók 30 darabhoz
A tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg olvasztott, langyos vaj
1 felvert tojás
15 g friss élesztő
1 kiskanál cukor
1/2 kiskanál só
4 dl langyos tejföl
A tejfölbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni kissé.
A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és az élesztős tejjel rugalmas, selymes cipót gyúrunk. Ha szükséges és a tészta kissé kemény, akkor adhatunk hozzá kevés tejet, ha túl lágy akkor pedig kevés lisztet.
Lefedve huzatmentes helyen duplájára kelesztjük, ez kb. 45-50 perc.
A tésztát két darabra osztjuk, mindegyik darabból téglalapot nyújtunk, megkenjük-megrakjuk a töltelékkel, szorosan felcsavarjuk majd 3 cm vastag karikára váguk.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük a csigákat egymástól tisztes távolságra, majd újabb 1 órát kelesztjük.
Végül megkenjük felvert tojással és 180 C fokra előmelegített sótőben szép rózsaszínűre sütjük.
Ha másnap szeretnénk tálalni a csigákat, akkor a tepsit lefóliázzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt 1 órával szobahőméréskleten hagyjuk, majd sütjük.
A sós töltelékhez:
Házi sült ketchup: 1 kg érett paradicsom, 2 fej hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 húsos paprika, só, bors, 2-3 kanál olívaolaj, 1 kanál barnacukor.
25 dkg sonka
25 dkg reszelt sajt
2 marék rukkola
Az édes töltelékhez:
35 dkg mascarpone
ízlés szerint cukor
1 kis üveg finom lekvár




Aluat melci (ptr cca.30 buc)
500 g faina
50 g unt topit, caldut
1 ou
15  g drojdie proaspata (sau 1 plic de dorjdie uscata)
1 lingurita de zahar
½ lingurita de sare
400  ml smantana incalzita usor

Punem drojdia si zaharul in smantana calduta, lasam cateva minute pana incepe sa lucreze drojdia. Cernem faina intr-un castron. Punem sarea, 1 ou batut, untul topit caldut si smantana cu drojdia. Framantam un aluat matasos, ferm, dar nu foarte tare. Daca mai este necesar adaugam putina lapte. Daca e prea moale punem inca un pic de faina. Acoperim aluatul framantat cu o folie si punem la dospit 45-50 minute la loc caldut, ferit de curent.
Aluatul se imparte in doua si se intind 2 foi de forma dreptunghiulara, ungem cu crema, punem umplutura si o rulam de la partea mai lata. Obtinem 2 batoane de aluat pe care le taiem cca. 3 cm latime, le asezam in tava si mai lasam la dospit 1 ora. Ungem cu ou batut. Se coace la cuptor de 180 grade C pana se rumenesc.
Se poate dospi o noapte in tava sub folie. Dimineata scoatem folia, lasam cca. 30 minute la temperatura camerei, dupa care ungem cu oul si il coacem.
Umplutura varianta sarata:
Ketchup de casa: 1 kg de rosii coapte, 2 cepe, 3-4 catei de usturoi, 1 ardei gras, sare, piper, 2-3 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de zahar.
Sunca: 200 g
Cas: 200 g
Pentru ketchupul de casa punem toate taiate felii la cuptor cca. 1 ora, dupa care dam prin blender.
Ungem foaia cu ketchupul de casa, punem fasii de sunca, presaram cas razuit si il rulam. Se poate pune si salata ruccola, dar nu este obligatoriu.
Umplutura se poate varia cu ce avem acasa: resturi de salam, branzeturi, chiar ketchup din comert.
Varianta dulce:
250-350 g mascarpone
Zahar dupa gust
1 borcanel de gem
Se freaca mascarpone cu zaharul, se intinde pe foaie, dupa care urmeaza un rand subtire de gem. Se ruleaza, se taie, se unge cu ou batut, se poate presara zahar.
Mascarpone se poate inlocui cu branza dulce de vaca.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése