2012. április 1., vasárnap

NARANCSOS ORDAKRÉMES CSIGA


Egy fél kiló ordát (hellyettesíteni lehet tehéntúróval) habosra kevertem 5 kanál tejszínnel (vagy amennyitől könnyen kenhető lesz), 20 dkg cukorral, egy narancs levével, egy kiskanál vaníliaesszenciával és ami a legfontosabb, kávéscsészényi apróra vágott cukrozott narancshéjjal.
A narancshéjat még tavaly készítettem, egy egész befőttes üveggel, 
valahogy elfeledtkeztem róla s csak most találtam meg a kamra egyik polcán. Mivel hamarosan (remélhetőleg) hazai gyümölcsöket fogunk fogyasztani, hát épp találónak találtam ezzel a téli gyümölccsel búcsúzni a téltől.
Egy fél kiló lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam csipet sót, 10 dkg cukrot, egy narancs reszelt héját, 2 egész tojást és összekevertem.
Közben egy tálkában felfuttattam 3 dkg élesztőt két deci langyos tejben, amibe kiskanál cukrot és 3 kanál lisztet is kevertem.
Ráöntöttem a megkelt kovászt a lisztes egyveleggel, majd fakanállal dagasztani kezdtem, apránként hozzákeverve 10 dkg olvasztott vajjal elkevert kevés langyos tejet. Tejet annyit kell tenni, amennyitől kemény, de dagasztható tésztát nem kapunk.
Akkor az egész masszát deszkára borítottam és tovább gyúrtam, majd liszttel megszórtam, letakartam tiszta konyharuhával és meleg helyen 1 órát kelesztettem.
Két részre osztottam a tésztát, fél centi vastagságúra kinyújtottam, megkentem a fele ordás töltelékkel, majd szorosan felcsavartam.
2,5 centis szeleteket vágtam a tekercsből és behelyeztem őket sütőpapíros tepsibe, tisztes távolságra egymástól. Az oldalukat olvasztott vajjal kentem meg. Tepsiben hagytam még fél órát kelni, majd rózsaszínűre sütöttem őket. Mikor majdnem kész volt, meglocsoltam kevés cukros tejbe öntött rózsavízzel (vagy vaníliával).
Egy csésze finom teával uzsonnára kitűnő.
Én teát a Demmesrs Teehaustól ittam mellé.



Feleim, vegyetek és egyetek!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon imádom a csigákat, ki fogom próbálni. Épp tegnap bontottam fel egy kandírozott narancsos dobozt, hogy most már muszáj elhasználnom, mert karácsony óta vár a sorsára.
    Kérlek, ha van kedved nézz be hozzám, meghívtalak egy játékra, de semmi kötelező jellege nincs.
    Üdv:
    Margaretta

    VálaszTörlés