2012. január 17., kedd

LEVENDULÁS GRÍZHAB



Nos, most kénytelen vagyok ékezetekkel írni, rászabadultam egy másik számítógépre, ahonnan alkalmam van ezt megtenni. Furcsa, folytonosan melléütöm a betűket, lassabban pötyögtetem az írnivalóimat. Majd belejövök...amúg meg megígértem magamnak, hogy valamilyen úton-módon szert teszek arra a lehetőségre, hogy az én kicsi laptopomról is ékezetekkel tudjak írni. Nem dicsekszem azzal a ténnyel, hogy habár a konyhában valamelyest otthon vagyok, a technika és a tudomány nem az én erősségem, számomra már az is hatalmas sikerélmény, hogy segítség nélkül sikerült létrehoznom ezt a blogot és kínnal-bajjal, keservesen próbálom a lehetőségekhez képest menedzselni. Azt már nagyon eldöntöttem, hogy szaksegítséget fogok kérni egyes "bővítésekhez", hisz többen is jelezték, hogy nem tudnak megjegyzést fűzni a receptjeimhez. Ez lehet jó is, rossz is. Gondolom, úgy jót, mint rosszat is meg kéne végül halgassak, s habár kevés büszke székely vérem nehezen tűri a kritikát, hát mégis csak el kell fogadjam azt is, ha kapom. Ha meg dícséret érkezik, hát az tovább fog arra sarkallni, hogy ne hagyjam abba se a főzést, se a publikálást.

Soha nem tartok otthon édességet, csokoládét, chipszet, egyéb nassolnivalót. Úgy gondolom, nem kell tovább tetézzem a problémákat, ha nem muszáj. De sajnos, gyakran csak úgy a semmiből is rámtör egy finom édesség utáni vágy és akkor egyedüli gyors lehetőségként a tejbegrízt szoktam elkészíteni, csak úgy símán, egy kis lekvárral megkenve, vagy kakaóporral meghintve.
Utoljára több időm volt rá, ezért kihasználva az általam készített levendulaszirupot, merész újításra adtam a fejem.
Felfőztem egy fél liter tejet, csipet sót és 2 kanál cukrot szórtam bele és amikor forrt apránként belekevertem 7 evőkanál grízet. Folytonos kevergetés mellett pár percig főztem, majd kihűtöttem. Akkor elővettem a mixert és alaposan felkevertem vele, habosítottam a masszát, apránként csorgatva bele 5-6 kanál levendulaszirupot. Végül gyöngéden kanállal összekevertem 2 dl keményre felvert, cukrozott tejszínhabbal.
Tény, sokkal finomabb lett, mint a "klasszikus" tejbegríz, szinte elegáns desszertet készítettem, bámilyen vacsoránál vagy ebébnél megállná a helyét.
Aki nem hiszi, járjon utána.


Feleim, vegyetek és egyetek! 

3 megjegyzés:

  1. prefer oricand un desert facut in casa, pentru ca stiu macar ce am pus in el :))! si eu fac ceva asemenator, imi place mult, imi aduce cumva aminte de copilarie :)!

    VálaszTörlés
  2. Nagy jovot josolok....kuloncsegek, egyedisek, izgalmas kombinaciok szeretettel elkeszitve....a prezentalas pedig profi :)

    VálaszTörlés