Egyáltalán nem hagyomány Erdélyben a Karácsony alkalmából a halászlé. A túrós csusza és a mákos guba még annyira sem s a borleves egyáltalán. Nos, az idén a szokásoknak fittyet hányva a könnyedébb borleves mellett döntöttünk s nem bántuk meg.
Hozzávalók a leveshez:
- 1 l száraz, fehér bor
- 15-20 dkg cukor
- 1 kanál forraltbor fűszerkeverék
- 4 tojás sárgája
- 4 dl tejszín
- amaretti kekszek
A fűszerkeveréket teatojásba helyezzük és belógatjuk a levesbe, amit felfőzünk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, aztán a fele tejszínnel, végezetül lassanként hozzáöntjük a forró bort is.
A tűzre visszatéve még addig főzzük, amíg az csak épp ismét felforr.
Amaretti kekszekkel és keményre vert tejszínnel tálaljuk.
Az amaretti hozzávalói:
- 4 tojás fehérje
- 20 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- 25-28 dkg darált, pirított hámozott mandula (dió, mogyoró)
- 2 kanál liszt
- 1 kanál mandulaaroma
A tojások fehérjét félkeményre verjük.
Közben a cukorból és a vízből szirupot főzünk, amikor az már kellőképpen ragacsos lett, akkor levesszük a tűzről és a habot tovább verve lassanként hozzácsorgatjuk.
A kapott tojáshab kemény, fényes lesz.
Beleszitáljuk a lisztet és óvatosan összeforgatva hozzáadjuk a mandulát és az aromát is.
Sütőpapíros tepsire kiskanállal aprócska halmokat teszünk, a nem túl forró sütőben 10 percig sütjük, majd a lángot lehúzzuk, a sűtő ajtaját kitámasztjuk és addig szárítjuk a sütiket, amíg azok tökéletesen megsülnek-megszáradnak.
A kapott kekszecskék ropogósak lesznek, de amint a szánkba érnek pillanatok alatt szétolvadnak.
Feleim, vegyetek és egyetek!
De helyes kis tálaló szett! Igazi Karácsonyi hangulat! A leves finom lehet, még sosem főztem ilyet...
VálaszTörlésAz angyalka hozta... Kipróbálandó, mert finom!
TörlésÉrdekes leves, de ahogy olvasom finom lehet.
VálaszTörlésNagyon szép a szett:-)
Kanállal szürcsölgettük, kissé meg is részegedtünk tőle...Az íze hasonlít a madártejhez, de érződik benne a bor is. Finom!
Törlés