Aprósüti Karácsonyra!
Hozzávalók a tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg pirított, darált dió
- 20 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- ha szükséges kevés hideg víz
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ne hagyjunk időt a vajnak, hogy megolvadjon. Fóliába csomagoljuk és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, de még jobb, ha másnapig.
Akkor 5 mm-re nyújtjuk és virágforma (de persze lehet bármilyen) kiszúróval kivágjuk, majd sütőpapíros tepsiben világosra sütjük. Vigyázat, hamar megég!
Közben elkészítjük a krémet:
- 5 dkg magas kakótartalmú csokoládé
- 1 dl tejszín
- 1/2 csomag csokiízű pudingpor
- 2 dl tej
- 15 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
A csokit felolvasztjuk vízgőzön a tejszínnel, kihűtjük.
A pudingporból és a tejből pudingot főzünk, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral.
Mixerrel habosra keverjük a három hozzávalót, hűtőben alaposan megdermesztjük a krémet.
A glazúrhoz:
- 10 dkg jó minőségű csokoládé
A csokoládé 2/3-át vízgőz fölött megolvasztjuk, levesszük a tűzről és kevergetve hozzáadjuk a többi felaprított csokit. Ezzel a mázzal megkenjük a virágtallérok felét. Ha a csokoládé túlságosan kihűl, tegyük vissza vízgőz fölé és melegítsük újra.
A még meg nem kötött csokoládéra szórjunk bármilyen díszítő elemet: cukorgyöngyöt, tésztából kiszúrt mini formákat stb.
Ha a csokoládé megkötött ragasszuk össze a krémmel a virágtallérjainkat.
Az aprósütink zárható dobozban hűvős helyen 2 hétig is eláll, javasolt fogyasztás előtt legalább 2 nappal elkészíteni!
Hozzávalók a tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg pirított, darált dió
- 20 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- ha szükséges kevés hideg víz
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ne hagyjunk időt a vajnak, hogy megolvadjon. Fóliába csomagoljuk és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, de még jobb, ha másnapig.
Akkor 5 mm-re nyújtjuk és virágforma (de persze lehet bármilyen) kiszúróval kivágjuk, majd sütőpapíros tepsiben világosra sütjük. Vigyázat, hamar megég!
Közben elkészítjük a krémet:
- 5 dkg magas kakótartalmú csokoládé
- 1 dl tejszín
- 1/2 csomag csokiízű pudingpor
- 2 dl tej
- 15 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
A csokit felolvasztjuk vízgőzön a tejszínnel, kihűtjük.
A pudingporból és a tejből pudingot főzünk, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral.
Mixerrel habosra keverjük a három hozzávalót, hűtőben alaposan megdermesztjük a krémet.
A glazúrhoz:
- 10 dkg jó minőségű csokoládé
A csokoládé 2/3-át vízgőz fölött megolvasztjuk, levesszük a tűzről és kevergetve hozzáadjuk a többi felaprított csokit. Ezzel a mázzal megkenjük a virágtallérok felét. Ha a csokoládé túlságosan kihűl, tegyük vissza vízgőz fölé és melegítsük újra.
A még meg nem kötött csokoládéra szórjunk bármilyen díszítő elemet: cukorgyöngyöt, tésztából kiszúrt mini formákat stb.
Ha a csokoládé megkötött ragasszuk össze a krémmel a virágtallérjainkat.
Az aprósütink zárható dobozban hűvős helyen 2 hétig is eláll, javasolt fogyasztás előtt legalább 2 nappal elkészíteni!
Feleim, vegyetek és egyetek!
Szívesen lekapnék egyet a tálról, mert nagy dió-fun vagyok...:))
VálaszTörlésomlós, puha, csupacsokis :-)
Törlés