Egy nagyon finom ünnepi sütemény!
A tészta hozzávalói:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 kanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- csipet só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 1 üveg eperlekvár
(de természetesen lehet bármilyen)
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 3 kanál méz
Kenéshez:
- 1/2 felvert tojás
A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 2 kanál kakaó
- diónyi vaj
- tűzforró víz
A sütéshez mini muffin tepsi, 24 darabos.
A vajat a liszttel alaposan elmorzsoljuk, összevegyítjük a sóval, a cukorral és a szódabikarbónával. Közben a tejet meglangyosítjuk, egy csipet cukrot is teszünk bele és belekeverjük az élesztőt is. Meleg helyen hagyjuk amíg "felfut", aztán összekeverjük a lisztes keverékkel és tésztává gyúrjuk.
Két cipóra osztjuk, az egyiket lefóliázva a hűtőbe tesszük, a másikat vékonyra kinyújtjuk. Virágmintás kiszúróval dolgozunk, a virágokat belenyomkodjuk a muffinformák üregébe. Egy mokkáskanálnyi lekvárt teszünk az öblébe, majd ugyanannyi cukorral és citromhéjjal elkevert mákot. A mézet felforrosítjuk és belekeverjük a vajat, ezzel az eleggyel megöntözzük a mákot.
Egy kisebb kiszúróval köröket vágunk, megkenjük tojással, majd a tojásos felével lefele beborítjuk a mákos virágokat, körben picit lenyomkodjuk, egy éles késsel meg átszúrjuk a "kalapot".
A tepsit letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 35-40 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Miután kissé kihűlt kiszedjük a virágkosárkákat, a helyükbe meg új adagot készítünk a másik cipóból.
A porcukrot, a kakaót és a vajat összekeverjük, majd a lobogó vízből annyit töltünk hozzá, amennyitől egy folyós, de nem túl híg
massza lesz. Ha túlhígítjuk tegyünk bele még porcukrot, ha túl vastag, akkor forró vizet.
Ezzel a kakaós bevonóval megkenjük a virágkosárkáinkat, cukorgyönggyel díszítjük.
A mézes vaj átitatja a citromhéjas mákot, tökéletes egyensúlyban a finom lekvárral.
Príma desszert bármilyen alkalomra.
Feleim, vegyetek és egyetek!
Mákos! Jöhet! Minden mákosat szeretünk. Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi, Karácsonyig el fog fogyni, de sebaj, újat sütök!
Törlés