2017. január 9., hétfő

Gesztenyekrém torta mézecskalács piskótával

Hozzávalók  egy 18 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
90 g méz
80 g vaj
5 tojás
5 kanál liszt
1 sütőpor
1 kanál mézeskalács fűszerkeverék
A krémhez:
200 g mascarpone
200 g mirelit gesztenyemassza
1 semleges ízű pudingpor 
350 ml tej
50 g vaj
cukor ízlés szerint 2-3 kanál
1-2 kanál finom rum
A díszítéshez:
diógrillázs
őrölt pisztácia
habcsók

A mézet és a vajat összeolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tojások sárgáját habosra keverjük a fűszerrel, a sütőporral, a mézes vajjal, a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét is.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütöben 50-55 percet sütjük. Amikor a teteje kezd megbarnulni tegyünk rá sütőpapírt, hogy ne égjen meg. Hurkapálcával ellenőrízzük, hogy a tészta megsült-e rendesen! Alaposan kihűtjük, (legjobb 15 percig a fagyasztóba is tenni, könnyebben szeletelhető) majd 3 lapra vágjuk. A legszebbet tesszük a tetejére, a legkevésbé sikerültet a közepére.
Elkészítünk egy keményebb pépet a pudingporból és a tejből, jól kihűtjük.  A szobahőmérsékleten kiolvasztott gesztenyepürét, a pépet, a mascarponét, a puha vajat, a rumot és a cukrot habosra keverjük, megtöltjük a tortát és kívülről is szépen bevonjuk. Diógrillázzsal és őrölt pisztáciával, valamint saját készítésű habcsókkal díszítjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése