2017. január 5., csütörtök

Leopárd kalács Limarától és 21. Szakácsmustra

A Szakácsmustra virtuális gasztrojátékot Erika, a Tepszi blog szerzője találta ki. A játék lényege, hogy a mindig aktuális játékvezető kiválaszt egy ismert szakácsot-gasztrobloggert akitől a játékosok el kell készítsenek valami finomságot. 
A 21. fordulót Ani vezeti, az ő blogja "A parókia konyhájából" és ez alkalommal Limarát választotta.
Limarának a blogját jól ismerem, gyakran olvasgatom a recepjeit, már sütöttem tőle jó párszor. Ez alkalommal a leopárd kalácsot készítettem el, ami első ránézésre bonyolultnak tűnt, de ahogy haladtam előre a munkamenettel, annál jobban megbizonyosodtam, hogy nem egy ördöngösség ennek a mutatós péksüteménynek a megsütése.
Hozzávalók:
25 g étkezési keményítő
250 ml tej
50 g vaj
370 g liszt
70 g cukor
3,5 g száraz élesztő (fél csomag)
1 narancs reszelt héja
csipet só
1 tojás (nála nem volt)
A világosbarna tésztához:
1 kanál fekete kakaópor
1 kanál tej
1 kk fahéj (vagy kardamom)
A sötétbarna tésztához:
3 kanál fekete kakaópor
1 kanál tej
vanília, vagy tonkabab

1. A keményítőből a tejjel pudingot főzünk, még melegen belekeverjük a vajat és langyosra hűtjük.
2. Összevegyítjük a többi hozzávalót a kihűlt péppel és jól kidagasztjuk a tésztát. Sima, rugalmas tésztát kell kapjunk. Kettőbe osztjuk, majd az egyik felet ismét ketté vesszük. 
3. Az egyik negyed tésztába beledolgozzuk az 1 kanál kakaót, a fűszert és a tejet, a másikba  a 3 kanál kakaót, a tejet és a fűszereket. 
4. A három tésztadarabból golyót formálunk és fedett edényben 1,5-2 órát kelesztjük/pihentetjük.
5. Ha a tészta megkelt mindegyik darabot nagyjából 7 egyforma részre vágjuk, így lesz 21 darab tésztánk. Mindegyikből kis golyót formázunk.
6. A tésztagalacsinokat szivar formájú, 20 cm hosszú hengerekké sodorjuk.
7. A sötétbarna tésztát sodrófa segítségével kilapítjuk, beletesszük a világosbarna rudat és szépen összecsippentjük a tésztát, teljesen beburkoljuk, majd megsodorjuk. Így teszünk mindegyikkel.
8. A fehér tésztát ugyanúgy kilapítjuk, mint előzöleg a sötétbarnát, majd a sötétbarna rúd köré csavarjuk, összezárjuk és kissé megsodorjuk. Így a végén lesz 7 fehér rudacskánk, melyekben sötétbarna és azokban világosbarna tészta rejtőzik.
9. Egy 22 X 11 cm-es kalácsformát kibélelünk sütőpapírral, az aljára két tésztarudat helyezünk, arra másik hármat és végezetül még kettőt.
Letakarjuk és további 1,5 órát kelesztjük.10. 180 C fokra előmelegített gőzös sütőben kb 40-45 percet sütjük. A gőzt a sütőben úgy is el tudjuk érni, hogy vizet spriccelünk a kalács tetejére és a sütőbe.
11. Rácsra téve kihűtjük, majd megkenjük gőz fölött megolvasztott csokoládéval, megszórjuk darált pisztáciával, mogyoróval, vagy kandírozott narancshéjjal.
 Mivel ezt a kaláçsot elajándékoztam egy számomra kedves személynek, nem tudom megmutatni a belsejét, csak remélem, hogy ugyan olyan gyönyörű lett, mint Limaráé.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése