Nem, nem bolondultam meg. A padlizsándulcsáca nem az én találmányom, én csak elkészítettem és továbbadom nektek. Kérdezitek: milyen az íze? Nos, semmi féle képp nem tippelnék padlizsánra, ha nem tudnám mit eszek, inkább egy egzotikus gyümölcsre. Igaz, a dió is eléggé dominál az ízhatásban. Összegzésképp egy nagyon édes, különleges dzsemet főztem, fogadjátok nyitott lélekkel, előítéletek nélkül és készítsétek el ti is.
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
60 dkg cukor
8 dl víz
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál gyömbérpor
1 vaníliarúd
1 citrom leve és héja
10 dkg gorombára vágott dió
3 kanál méz
1 csomag 3:1 zselésítő
A padlizsánokat meghámozzuk és centis kockákra vágjuk.
A cukrot a vízzel sziruppá forraljuk, hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a kettéshasított vaníliarudat, a citrom levét és héját, a diót és körülbelül 30 percig lassú tűzön főzzük. Lezárjuk alatta a lángot, másnapig.
A következő nap összekeverjük a zselésítővel és a többi fűszerekkel, majd 5 percig rotyogtatjuk, figyelve, hogy ne égjen le az alja (nekem picit odakapott).
Üvegekbe szedjük, vagy máris megkóstoljuk, mondjuk palacsintákat töltünk meg vele. Roppant finom!
Feleim, vegyetek és egyetek!
Egyszer már olvastam édes padlizsánról, leírtam a receptet is, de nem csináltam meg.
VálaszTörlésEzt viszont megfőzöm, mert karácsonykor ilyesmit adok ajándékba néhány ismerősnek.
Mennyi lett belőle?
Nekem diabetikus változat kell, de a cukor kicsit drága, viszont megérdemelné, akinek adnám.
3 darab 4 dl-es üveg lett belőle, de ez függ attól is mennyi vizet párologtatunk el a főzésnél. Érdeklődve várom a visszajelzést. Tegyél bele kevesebb cukrot!
TörlésNA, itt a csoda. Nem viccelek, ez életem egyik legjobb dzsemje, már alig várom, hogy megcsináljam és a család is megkóstolhassa! Ildi, köszönöm!
VálaszTörlésTényleg örvendek, hogy ezt vittem a G.B.T,-re, mert vaciláltam a paradicsomlekvár, a dinnyehéj dulcsáca és e között. Úgy látom, jól döntöttem :-). Köszi Marka az elismerő szavakat!
Törlésjelentem, én is rábukkantam a receptre !! Most elmentettem és remélem, hogy hamarosan elkészítem :) Remélem annyira isteni lesz, mint a tiéd volt :)
VálaszTörlésAnnyira örvendek, ha valaki szereti amit főzök :-)
Törlés