2012. szeptember 16., vasárnap

DIÓS PADLIZSÁNDZSEM




Nem, nem bolondultam meg. A padlizsándulcsáca nem az én találmányom, én csak elkészítettem és továbbadom nektek. Kérdezitek: milyen az íze? Nos, semmi féle képp nem tippelnék padlizsánra, ha nem tudnám mit eszek, inkább egy egzotikus gyümölcsre. Igaz, a dió is eléggé dominál az ízhatásban. Összegzésképp egy nagyon édes, különleges dzsemet főztem, fogadjátok nyitott lélekkel, előítéletek nélkül és készítsétek el ti is.



Hozzávalók:
1 kg padlizsán
60 dkg cukor
8 dl víz
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál gyömbérpor
1 vaníliarúd
1 citrom leve és héja
10 dkg gorombára vágott dió
3 kanál méz
1 csomag 3:1 zselésítő

A padlizsánokat meghámozzuk és centis kockákra vágjuk.
A cukrot a vízzel sziruppá forraljuk, hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a kettéshasított vaníliarudat, a citrom levét és héját, a diót és körülbelül 30 percig lassú tűzön főzzük. Lezárjuk alatta a lángot, másnapig.
A következő nap összekeverjük a zselésítővel és a többi fűszerekkel, majd 5 percig rotyogtatjuk, figyelve, hogy ne égjen le az alja (nekem picit odakapott).
Üvegekbe szedjük, vagy máris megkóstoljuk, mondjuk palacsintákat töltünk meg vele. Roppant finom!





Feleim, vegyetek és egyetek!

6 megjegyzés:

  1. Egyszer már olvastam édes padlizsánról, leírtam a receptet is, de nem csináltam meg.
    Ezt viszont megfőzöm, mert karácsonykor ilyesmit adok ajándékba néhány ismerősnek.
    Mennyi lett belőle?
    Nekem diabetikus változat kell, de a cukor kicsit drága, viszont megérdemelné, akinek adnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 3 darab 4 dl-es üveg lett belőle, de ez függ attól is mennyi vizet párologtatunk el a főzésnél. Érdeklődve várom a visszajelzést. Tegyél bele kevesebb cukrot!

      Törlés
  2. NA, itt a csoda. Nem viccelek, ez életem egyik legjobb dzsemje, már alig várom, hogy megcsináljam és a család is megkóstolhassa! Ildi, köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg örvendek, hogy ezt vittem a G.B.T,-re, mert vaciláltam a paradicsomlekvár, a dinnyehéj dulcsáca és e között. Úgy látom, jól döntöttem :-). Köszi Marka az elismerő szavakat!

      Törlés
  3. jelentem, én is rábukkantam a receptre !! Most elmentettem és remélem, hogy hamarosan elkészítem :) Remélem annyira isteni lesz, mint a tiéd volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira örvendek, ha valaki szereti amit főzök :-)

      Törlés