2012. október 29., hétfő

SAJTOS-MÁJAS CSIGA



A tészta hozzávalói:
3 dkg friss élesztő
4 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
50 dkg liszt
1 kiskanál só
2 tojás sárgája
1 egész tojás
10 dkg olvasztott, langyos vaj
A töltelékhez:
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg reszelt sajt
20 dkg darált főtt máj (bármilyen, én most báránymájat használtam)
1 nagy csokor petrezselyemzöld

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük a tejjel és pár kanál liszttel, meleg helyen felfuttatjuk.
Közben a maradék lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük a tojások sárgáját és az egész tojást, majd lassan kevergetve hozzáadjuk a megkelt kovászt. Végezetül beledolgozzuk a vajat is. Ha szükséges, még tehetünk hozzá tejet, kemény, de kezelhető tésztát kell kapjunk.
Fakanállal alaposan kidolgozzuk, lisztezett deszkára borítjuk és jól összegyúrjuk. Megszórjuk kevés liszttel, betakarjuk tiszta konyharuhával és egy óra alatt duplájára kelesztjük.





A megkelt tésztát két részre osztjuk, egyenként fél cm vastag, téglalap alakúra  nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a sajttal, a darált májjal, a vágott petrezselyemzölddel, majd szorosan feltekerjük. 
Éles késsel másfél centis karikákat vágunk le a tekercsekből, s felállítva, egymástól tisztességes távolságra sütőpapíros tepsibe helyezzük. Közben bekapcsoljuk a sütőt s amíg az melegszik a tészta még kel egy keveset. A tésztakarikák oldalát megkenegetjük olvasztott vajjal, majd rózsaszínűre sütjük a meleg sütőben.
Édes-savanyú mártással, vagy akár hideg joghurttal ehetjük.





Feleim, vegyetek és egyetek!

4 megjegyzés:

  1. Májas csigát még nem ettem, nem is készítettem ,de őszintén eszembe sem jutott volna:) Szuper ötlet!!!A képek meg csodásak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Aleda, ez volt adva, ezzel készítettem, de nem bántam meg :-)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett, én imádnám. Amúgy is szeretem a májat minden formában. A benzinkúton szoktam venni májas-párnát. Szívesen vennék egy csigát...

    VálaszTörlés