Annyira, de annyira finom a padlizsános zakuszka, de még finomabb a fejtettbabos...Mi lenne, ha egyszerre mind a kettőnek örvendeni tudnánk?
A végeredmény egy nagyon finom zöldségpaszta, ami friss kenyérrel, vagy akár pirítóssal fogyasztva mennyei étek lehet!
A hozzávalók:
2,5 kg vöröshagyma
5 kg kápia
5 kg padlizsán
80 dkg fejtett bab
1,5 l paradicsomlé, vagy 50 dkg paradicsomsűrítmény
só, bors
10-15 babérlevél megtördelve
1 nagy csokor apróra őrölt zellerlevél
6-7 dl olaj
A paprikát megsütjük és meghámozzuk, szűrőbe tesszük és lecsepegtetük, majd turmixoljuk.
Ugyanezt tesszük a padlizsánnal is, sütjük, majd összeaprítjuk.
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és lassú tűzön, az olajon üvegesre dinszteljük.
Közben sós vízben puhára főzzük a babot, lecsepegtetjük.
A hagymára öntjük a paprika és padlizsánpasztát, ráöntjük a paradicsomlevet, ízesítjük a fűszerekkel és nagyon lassú tűzön, gyakran megkevergetve addig főzzük, amíg a massza besűrűsödik. Akkor hozzáadjuk a főtt babot is és még 15 percet főzzük.
Tiszta, száraz üvegekbe szedjük, először vizes dunsztba tesszük, majd 24 órára száraz dunsztba.
Feleim, vegyetek és egyetek!
mi teszünk még bele sárgarépát is, nagyon finom!!!
VálaszTörlésSzoktam, amikor úgy adja magát.
TörlésÉn nem turmixolom, szeretem, ha darabos! És több babot teszek bele, a fele pürésítve megy bele, a fele egészben!
VálaszTörlésAmióta kipróbáltuk, azóta minden évben csinálok! (tavaly kezdtem... :-)
A paprikát turmixolom, a padlizsánt fakéssel megvágom (az már darabosabb), a babot meg úgy ahogy van. Jó étek, ez ám, annak aki szereti!
TörlésNagymamám készítette igy, nagyon finom volt.
VálaszTörlésNálunk is családi örökség...( nagyjából ennyi :-))
Törlés