2012. október 2., kedd

VEGYES ZAKUSZKA


Annyira, de annyira finom a padlizsános zakuszka, de még finomabb a fejtettbabos...Mi lenne, ha egyszerre mind a kettőnek örvendeni tudnánk?
A végeredmény egy nagyon finom zöldségpaszta, ami friss kenyérrel, vagy akár pirítóssal fogyasztva mennyei étek lehet!
A hozzávalók:
2,5 kg vöröshagyma
5 kg kápia
5 kg padlizsán
80 dkg fejtett bab
1,5 l paradicsomlé, vagy 50 dkg paradicsomsűrítmény
só, bors 
10-15 babérlevél megtördelve
1 nagy csokor apróra őrölt zellerlevél
6-7 dl olaj

A paprikát megsütjük és meghámozzuk, szűrőbe tesszük és lecsepegtetük, majd turmixoljuk.
Ugyanezt tesszük a padlizsánnal is, sütjük, majd összeaprítjuk.
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és lassú tűzön, az olajon üvegesre dinszteljük. 
Közben sós vízben puhára főzzük a babot, lecsepegtetjük.
A hagymára öntjük a paprika és padlizsánpasztát, ráöntjük a paradicsomlevet, ízesítjük a fűszerekkel és nagyon lassú tűzön, gyakran megkevergetve addig főzzük, amíg a massza besűrűsödik. Akkor hozzáadjuk a főtt babot is és még 15 percet főzzük.
Tiszta, száraz üvegekbe szedjük, először vizes dunsztba tesszük, majd 24 órára száraz dunsztba.



Feleim, vegyetek és egyetek!

6 megjegyzés:

  1. mi teszünk még bele sárgarépát is, nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  2. Én nem turmixolom, szeretem, ha darabos! És több babot teszek bele, a fele pürésítve megy bele, a fele egészben!
    Amióta kipróbáltuk, azóta minden évben csinálok! (tavaly kezdtem... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A paprikát turmixolom, a padlizsánt fakéssel megvágom (az már darabosabb), a babot meg úgy ahogy van. Jó étek, ez ám, annak aki szereti!

      Törlés
  3. Nagymamám készítette igy, nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is családi örökség...( nagyjából ennyi :-))

      Törlés