2012. november 14., szerda

CHILIZSELÉS CSOKIBONBON

Biztos vagyok benne, hogy megtörtént már veletek is, hogy valami, amit nagyon szerettek csinálni, nagyon jól sikerült. Legyen bármiről szó, valami, ami kedvetekre való, ami a szenvedélyetek, ami a hobbytok, vagy csak simán az épp aznapi tennivalótok. Nos, nekem ilyen extrára sikerült ez a csokoládébonbon.
 Ma nagyon siettem haza, hisz nagy terveket kovácsoltam magamban egész nap. 
A bonbonkészítés harmadik próbálkozása már nem hagyományos finomságot célzott meg, hanem a pillanatnyi nagy kedvencemet, a chilizselét.
Nagyon szeretném még dícsérni a chilizselét és nagyon örvendek, hogy jó pár barátomat, ismerősömet sikerült már meggyőznöm ennek a delikatessznek a nagyszerűségéről. 
S jó minőségű csokival kombinálva? Nos, az maga a paradicsom!!! Szuperlatívuszokban!!!

A mennyiség 15 bonbon elkészítéséhez elegendő.
10 dkg jó minőségű, 75% kakaót tartalmazó csokoládét gőz fölött megolvasztottam 46 fokra (kissé most is túlmelegedett), lehűtöttem 5 deka apróra vágottal, úgy 34 fokra. Ecsettel kikentem a bonbonformát, 10 perc hűtőszekrény, ismét egy réteg csoki, megint hideg. 
1 dl chilizselét langyosra olvasztottam, majd miután kissé  visszahűlt bekanalaztam a bonbonformák üregébe. Ismét hűtöttem 15 percet, amíg jól megdermedt. Akkor befedtem, talpaltam az újra olvasztott csokoládéval.
Végül 2 órát hűtőben tartottam, alig vártam, hogy a formából kiszedjem.
Parádés ajándék lehet díszdobozban is.





10 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmasan hangzik és csodaszép a töltelék színe! Viszont Ildi, az étcsokit 32 fokra hűtsd picit tovább kavargatva!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsi!!! Annyira nehéz 32 fokossal dolgozni, szerintem az túl vastag és nehezen kenhető...

      Törlés
    2. Ildi, az nem feltétlen a hőfoktól függ, egyes csokik "folyósabbak", ezt ki kell tapasztalni. Pl. szerintem az egyik legvékonyabb, legfolyósabb a lidl 60%-os Amazonas étcsokija, az 32 fokosan is perfekt folyós, abban pl. nagyon szeretek bonbont kimártani. De van, amit nem is használok bonbonokhoz, mert túl sűrű egyszerűen.

      Törlés
  2. Ezt én is imádnám! A csilizselét veszed, vagy saját készítés?
    Zizu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan, Zizu!! Készítem, a recept a "chilizselé"-re kattintva megjelenik!

      Törlés
    2. Bocs, figyelmetlen voltam. Már mentettem is a zselé receptjét... Szuper!!! :)

      Törlés
  3. Ez aztán egy izgalmas bon-bon! Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy milyen amikor elolvad a számban... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A csokiíz egybeolvad az édes, picit csípős-savanykás töltelékkel. Mennyei!

      Törlés
  4. Szívesen megkóstolnám! Egyébként most a barátnőm van odáig a chili-csoki kombinációért... :)
    Olyan aranyos ez a dobozka. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, a dobozka kis kerámia, nagyon tetszik nekem is. A csoki-chili páros nagyon finom, picit extrém, de jó!

      Törlés