2012. július 15., vasárnap

CITROMTORTA KÖNNYŰ, HABOS...

A tévében láttam ezt a receptet is, egy Eric Lanlard nevű cukrászfiútól. Ez a fickó Franciaországból települt át Angliába, és biztos láttak benne valami különlegeset, hogy felkarolták és önálló műsort kapott egy főzős tévécsatornánál. Mókás a kinézete, vicces a hülye frufruja, csillogó, színes fülbevalót és karórát visel, muris a franciás kiejtése és a helyszín is ahol főz nagyon találóan van kiválasztva. Ráadásul a receptek jók és egyszerűek!



Lássuk a citromtortáját, amit igazán csak kevés változtatással készítettem el:
20 dkg kekszet zacskóba szedtem és a sodrófával apróra törtem. Közben felolvasztottam 15 dkg vajat és összekevertem a kekszmorzsával, majd a morzsalékot csatos tortaforma aljára nyomkodtam. Forró sütőben körülbelül 10 percet sütöttem, épp csak annyit, amennyitől egy kis színt kapott és összeállt  (ő nem sütötte, csak nyomkodta).
A krémhez habosra kevertem 25 dkg mascarponét 10 dkg cukorral, egy citrom reszelt héjával és levével és fél liter friss tejszínnel (szaladtam vele hazáig, nehogy vaj legyen belőle ebben a nagy melegben!).
Közben elkészítettem egy citrom curd-öt, vagyis citromos-tojásos vajaskrémet (ő vásároltat használt):
2 egész tojást és egy tojás sárgáját habosra kevertem 15 dkg cukorral, hozzáadtam 2 nagyobb citrom reszelt héját és levét és lassú tűz fölött folytonosan kevergetve besűrítettem. 
Amikor már puding sűrűségű lett lehúztam a tűzről és apránként hozzákevertem 10 dkg vajat. Selymes, pikáns, nagyon finom krém lett. Jól lehűtöttem. Ha keményebb curdre vágyunk, főzés előtt belekeverhetünk egy kanál étkezési keményítőt is.

A vajas kekszalapra halmoztam a fél adag mascarponé krémet, megkentem a hideg citromcurddel és befedtem a maradék krémmel. 
A tortát megszórtam cukrozott citromhéjjal és megkentem híg baracklekvárral.
24 órára hidegre tettem!
A tortát a kapcsos tortaformában állítottam össze, abban is kell tartani tálalásig. Díszítés, tálalás előtt késsel óvatosan körbelazítjuk, majd lepattintjuk róla  a pántot és óvatosan tortatálra csúsztatjuk a süteményt.



Nos, lehet az Eric tortája szebb lett, mint az enyém, de hogy nem lett finomabb, arra szinte mérget veszek. Citromkrémmel!




Feleim, vegyetek és egyetek!

5 megjegyzés:

  1. Végre, de vártam már.:) Nagyon szupernek tűnik, ma megcsinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de örülök, kérlek tedd azt, kérlek meséld el milyen lett!!!!

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés