2012. július 28., szombat

PARADICSOMLEKVÁR - VALÓDI LEKVÁR!!!


Azt, hogy valódi lekvár azért emeltem ki a címben is, mert ez esetben a paradicsomot gyümölcspótlóként, egy fantasztikusan finom lekvárnak készítettem el. 
Az ötlet valahogy úgy pattant ki a fejemből, hogy múlt héten hatalmas, érett paradicsomot vásároltam, haraptam mint az almát. S utána bevillant a húgom barátnőjének, Hajninak az apukája, akinek a paradicsomos sütijére ország-világ a csodájára járt.
Tehát, ezeken felbúzdulva vásároltam 1,5 kg érett paradicsomot s szaladtam haza a zsákmánnyal. Otthon megmostam őket és kereszt alakban éles késsel bevágtam az aljukat. Hármassával lobogó vízbe dobáltam a piros gömböcskéimet, majd 1 perc elteltével jéghideg vízbe szedtem őket. A bőrük úgy jött le, mint a kesztyű.



Kettészeltem, a csumájukat kivágtam, a magjaikat kikapartam és apró kockákra vágtam egyenként a paradicsomokat. Kevés vizet aláöntve párolni kezdtem. Legalább 1 órát főztem (magam sem értem, miért volt olyan kemény) s időnként pótoltam az elpárolgott vizet. Közben beledobtam egy kettéhasított vaníliarudat, 10-12 levél apróra vágott bazsalikomot és egy pici, magjaitól megszabadított és felaprózott csípőspaprikát s közben gyakran kevergettem. Végezetül úgy döntöttem, hogy leturmixolom.
Hozzáadtam egy zacskó 3:1-ben zselésítőt, újból felforraltam, majd ráöntöttem 30 dkg cukrot és tovább főztem még 5 percet.
Üvegbe töltöttem és szárazdunsztba dugtam másnapig. Ami kevés meg nem fért az üvegbe, azt elnyalogattam nagy kedvteléssel azon helyben, még melegen. 



Nagyon ízlett, meg fogom ismételni, ősszel, amikor zamatosabb, finomabb paradicsomot találok a piacon.




Feleim, vegyetek és egyetek!

15 megjegyzés:

  1. Én még sosem készítettem paradicsom lekvárt, de a tiéd annyira jól néz ki, hogy ideje lesz kipróbálnom. Ezt mihez lehet fogyasztani? Nekem mondjuk így magában is isteninek tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. LEKVÁRNAK!!!! Vajas kenyérre, vagy kalácsra, vagy bármire!

      Törlés
  2. Bocs a tudatanságomért, de pl. a hagymalekvárt sem vajaskenyérre kenik, hanem inkább sültek mellé szokás fogyasztani. Mivel csípős paprika meg bazsalikom is van benne azt gondoltam ez is ilyen jellegű LEKVÁR lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, tudom, de ez a bazsalikom és a csili ellenére is lekvár ízű, annak is szántam s az is lett belőle. Felőlem lehet enni húsok mellé is, de nyugodtan kalácsra kenve is. Az enyhén csípőssége csak egy aromát ad, nem csíp úgy, hogy alig lehessen enni.

      Törlés
  3. buna idee pentru azi, sa stii!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zazu, asta este ceva fantastic de bun, toti ma intreaba ce gust are, e cel mai bun gem pe care l-am mancat vreodata, in ciuda frunzelor de busuioc si chili, acesta este un gem dulce, bun.

      Törlés
  4. Cseles lekvár, én is kipróbálom egy kilós adagból. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lehet. Gondolom itt is meghazudtolja magát a paradicsom, mert az én paradicsomos sütimben senki ki nem találta mi van benne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, én már elkészítettem a második adagot is, ajándékba, ide-oda. Ebből a mennyiségből, mivel sok elvész (mag-belseje) 2 kis üveg lekvár lesz + 1 teáscsésze kóstoló.

      Törlés
    2. Megköszönöm ha valaki leirja azt az Isteni paradicsomos sütit:-) mert csak felizgattátok vele az ember lányát:-)))Köszi Manóka

      Törlés
    3. Megkerítem és leírom!! De leginkább elkészítem, lefényképezem és leírom! Áll az alku?

      Törlés
  5. Kisikdi! köszönöm és várom!!!!

    VálaszTörlés
  6. Szia Kisildi! megsütötted már a paradicsomos tésztát? Esetleg valahová feltetted ahol én nem látom?? várom mert én is megszeretném sütni mielöbb:-))
    üdv manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manóka, most dermed rajta a csoki, holnap posztolom!!!!

      Törlés