Nem szabad úgy elmúlnia ennek a nyárnak, hogy ne készítsek legalább egyszer barackos gombócot.
Megfőzetm egy kiló fehér burgonyát, olyan szétfövő fajtát, meghámoztam, krumplitörővel nagyon alaposan áttörtem, mokkáskanálnyi sóval meghintettem, majd kihűtöttem. Hozzáadtam egy kanál vajat, 1 egész tojást, majd lisztet és elkezdtem módszeresen gyúrni. Lisztet körülbelül 35-40 dkg-ot vesz fel, a krumpli fajtájától függően. Addig kell gyúrni és lassacskán adagolni hozzá a lisztet, amíg nem ragad és nehezen vesz fel már többet. Ha kevés a liszt, szétfő a tészta, ha sok, kemény marad. Szóval, nehéz ügy, de mindenki magának kell kitapasztalnia a tészta állagát.
Közben kimagoztam 25 darab kisebb sárgabarackot.
A tésztából kisebb tojásnyi darabot szakítottam, az ujjaimmal szétlapogattam, olyan tenyérnyire, belehelyeztem a barackot, körbefogtam a tésztával úgy, hogy ne látszódjon ki belőle a gyümölcs és lisztes kézzel összegömbölyítettem.
Így tettem addig, amíg az alapanyagok tartottak.
Közben felforraltam egy nagyobb fazékba 3 liter vizet, kiskanál sót tettem bele és kifőztem a gombócokat 3 részletben.
Addig főzzük, amíg puha, vigyázva, hogy ne fusson ki a víz a fazéból és ne ragadjanak le a gombócok.
Egy serpenyőben felforrosítottam 1 dl olajat és hozzáöntöttem annyi prézlit, amennyitől a kapott massza morzsalékos lett, olyan 15 deka körüli mennyiséget. Lassú tűzön, állandóan kevergetve megpirítottam, majd beleforgattam a kifőtt, lecsepegtetett gombócokat.
Tálaláskor felforrósítottam egy kis üveg baracklekvárt, hozzálöttyintettem egy kupicányi narancslikőrt és azzal öntöttem le a gombócokat.
Feleim, vegyetek és egyetek!
Jaj de fincsi! Nekem nagy kedvencem! Múlt hónapban készítettünk mi is. A drága azóta is a mappácskámban várja, hogy kiposztoljam. :)
VálaszTörlésEz is régebb volt, csak most került rá alkalom...
TörlésAhogy írod, nem múlhat el ez a nyár, hogy ne egyek még legalább egyszer!Nagyon szép a fotón, kínálja magát!:-)
VálaszTörlésKöszönöm, azt hiszem még egy repeta lesz azért!
TörlésMennyei! El fog készülni nálam is:)
VálaszTörlésUgye milyen szépek és finomak??? Nyammmm!!!!
TörlésFinom! Nálam most főtt meg a krumpli a szilváshoz:) mivel most nincs itthon barack:)
VálaszTörlésAzzal is finom, öntsd le majd a maradék szilvából főzött lekvárral, sokkal finomabb, több a gyümölcs benne.
TörlésSzükségem van erre a gombócra, direkt vettem barackot, csak sajnos a többi alapanyagról teljesen elfeledkeztem. Ja, és őszibarackot vettem, azt hiszem holnap újra nekifutok! :))
VálaszTörlésHa sikerül kimagoznod az őszit, miért ne??? :-)))
TörlésMegvan minden, őszibarack lesz benne, nehogy kárbamenjen! :)
TörlésVárom a "remekművet"!
Törlés