2012. augusztus 1., szerda

BARACKOS GOMBÓC


Nem szabad úgy elmúlnia ennek a nyárnak, hogy ne készítsek legalább egyszer barackos gombócot.


Megfőzetm egy kiló fehér burgonyát, olyan szétfövő fajtát, meghámoztam, krumplitörővel nagyon alaposan áttörtem, mokkáskanálnyi val meghintettem, majd kihűtöttem. Hozzáadtam egy kanál vajat, 1 egész tojást, majd lisztet és elkezdtem módszeresen gyúrni. Lisztet körülbelül 35-40 dkg-ot vesz fel, a krumpli fajtájától függően. Addig kell gyúrni és lassacskán adagolni hozzá a lisztet, amíg nem ragad és nehezen vesz fel már többet. Ha kevés a liszt, szétfő a tészta, ha sok, kemény marad. Szóval, nehéz ügy, de mindenki magának kell kitapasztalnia a tészta állagát.


Közben kimagoztam 25 darab kisebb sárgabarackot.
A tésztából kisebb tojásnyi darabot szakítottam, az ujjaimmal szétlapogattam, olyan tenyérnyire, belehelyeztem a barackot, körbefogtam a tésztával úgy, hogy ne látszódjon ki belőle a gyümölcs és lisztes kézzel összegömbölyítettem.
Így tettem addig, amíg az alapanyagok tartottak. 
Közben felforraltam egy nagyobb fazékba 3 liter vizet, kiskanál sót tettem bele és kifőztem a gombócokat 3 részletben.
Addig főzzük, amíg puha, vigyázva, hogy ne fusson ki a víz a fazéból és ne ragadjanak le a gombócok.
Egy serpenyőben felforrosítottam 1 dl olajat és hozzáöntöttem annyi prézlit, amennyitől a kapott massza morzsalékos lett, olyan 15 deka körüli mennyiséget. Lassú tűzön, állandóan kevergetve megpirítottam, majd beleforgattam a kifőtt, lecsepegtetett gombócokat.
Tálaláskor felforrósítottam egy kis üveg baracklekvárt, hozzálöttyintettem egy kupicányi narancslikőrt és azzal öntöttem le a gombócokat.


Feleim, vegyetek és egyetek!

12 megjegyzés:

  1. Jaj de fincsi! Nekem nagy kedvencem! Múlt hónapban készítettünk mi is. A drága azóta is a mappácskámban várja, hogy kiposztoljam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is régebb volt, csak most került rá alkalom...

      Törlés
  2. Ahogy írod, nem múlhat el ez a nyár, hogy ne egyek még legalább egyszer!Nagyon szép a fotón, kínálja magát!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, azt hiszem még egy repeta lesz azért!

      Törlés
  3. Mennyei! El fog készülni nálam is:)

    VálaszTörlés
  4. Finom! Nálam most főtt meg a krumpli a szilváshoz:) mivel most nincs itthon barack:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azzal is finom, öntsd le majd a maradék szilvából főzött lekvárral, sokkal finomabb, több a gyümölcs benne.

      Törlés
  5. Szükségem van erre a gombócra, direkt vettem barackot, csak sajnos a többi alapanyagról teljesen elfeledkeztem. Ja, és őszibarackot vettem, azt hiszem holnap újra nekifutok! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha sikerül kimagoznod az őszit, miért ne??? :-)))

      Törlés
    2. Megvan minden, őszibarack lesz benne, nehogy kárbamenjen! :)

      Törlés