2012. augusztus 23., csütörtök

SZILVAKRÉMES SZENTJÁNOSKENYÉR TORTÁCSKÁK- körtekompóttal


Ez a desszert a Reformkori konyha Petrájának S.A.D. VIII. fordulójára  készült. A S.A.D. (most világosítottak fel) "Süss, Alkoss, Díszíts!", gasztrobloggerek játéka, aminek mindig van egy házigazdája, aki eldönti a játék témáját. Petra most gyümölcsdíszítésű desszerteket vár a játékosoktól. Megtisztelőnek tartom, hogy először én is részt vehetek ebben a játékban. Nem mellékes amúgy, hogy sütök is valami újat. 
Háát, díszítésben nagyon gyengus vagyok, így az elkészített süti különlegességével próbálom meg egyensúlyozni ezt a hátrányt. Az extra itt a szentjánoskenyér őrlemény!
Szentjánoskenyér port vásároltam, azt sem tudtam micsoda, de mivel kakaóhoz hasonló volt, hát hazavittem. Utánaolvastam s  rájöttem, hogy a szomszédságomban levő parkban, még amikor Bernivel sétáltam arra, láttam ilyen termésű fát. Első utam reggel, munkába menet előtt oda vezetett, de a termés túl magasan s még zölden csüngött lefelé. No, majd meglátom ősszel, lehet megmászom a szentjánoskenyérfát!
Lássuk ennek a növénynek a terméséből készült sütinek a receptjét,  ami kóstolva és finomnak nyilváníttatva volt Kicsiemőtől!
3 tojás sárgáját habosra kevertem fél bögre cukorral, majd hozzáadtam apránként fél bögre olajat, fél bögre szentjánoskenyér őrleményt, fél bögre lisztet, 1 tasak sütőport és 3-4 kanál tejet. Végezetül lazán összekevertem a keményre felvert tojásfehérjékkel,  majd sütőpapíros nagy tepsibe elkentem és tűpróbáig sütöttem (6-7 mm magas lett). Amikor kihűlt pogácsaszaggatóval 14 kört vágtam ki belőle.
A krémhez 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, fél bögre cukrot, 2 kanál étkezési keményítőt nagyon lassú tűzön sűrűsődésig főztem, folytonosan kevergetve. 
Közben kimagoztam 50 dkg szilvát és pár kanál cukorral, kiskanál fahéjjal pár perc alatt megfőztem, botmixerrel pürésítettem.
A szilvapüré 3/4-ét a tojásos krémhez adtam, még pár percig főztem, majd kihűtöttem. Pazar szilvakrémet kaptam, ezzel kentem meg a tortácskáim alsó lapját, majd rátettem a felső lapokat.
A minitorták tetejére a maradék főtt szilvapürét tettem, majd szilvacikkekkel díszítettem.
A tányért továbbá sáfrányos cukorszirupban főzött körtével raktam ki.



Ha nem is lett olyan mutatós a süti, de ízre nagyon jó volt. 
A szentjánoskenyér megmagyarázhatatlan édes-savanyú aromát adott a tésztának, a savanykás fahéjas szilvakrém meg szinte szétáradt a szájban, összességében egy nagyon kellemes összhatást adva.




Iata reteta promisa:
Frecam 3 galbenusuri de oua cu 1/2 cana de zahar, adaugam 1/2 cana de ulei, 1/2 cana de pudra de roscove (din magazine bio), 1/2 cana de faina alba, 1 praf de copt si 3-4 linguri de lapte rece. In final amestecam prin rasturnare si albusurile batute spuma. Intindem aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, coacem (va fi cam 6-7 mm inalt). Cand se raceste taiem cu forma cercuri din prajitura.
Pentru crema fierbem la foc mic si amestecand continuu 3 galbenusuri, 1 ou intreg, 1/2 cana de zahar si 2 linguri de amidon, pana se ingroasa. Intre timp fierbem 500 gr de prune fara samburi cu cateva linguri de zahar si o lingurita de scortisoara, apoi tocam marunt cu blenderul.
Amestecam 3/4 de piure de prune cu crema si mai fierbem cateva minute, dupa care il racim.
Pe un cerc de prajitura punem crema de prune, apoi inca un cerc, ungem cu piureul de prune, ornam cu prune. 
Se serveste cu pere fierte in sirop dulce condimentat cu sofran.
Pofta buna!


4 megjegyzés: