Vásároltam 1 kg zsenge, ceruza zölbabot, friss, roppanós volt, szinte élvezet volt megtisztítani, csak úgy pattant, amikor kettétörtem. Feltettem főni 2 liter vízzel, hozzáadtam 3 szál apróra vágott zöldhagymát, megsóztam, megborsoztam és puhára főztem. Akkor 3 kanál olajból és egy kanál lisztből egy nagyon világos rántást készítettem, berántottam vele a rotyogó levet, majd felöntöttem fél liter zsendicével. Még 5 percig főztem.
A zsendice nem más, mint a juhsajt készítésekor kicsorgó savó, amelyet ha tovább feldolgozzák, ordát lehet belőle készíteni. A zsendice finom, zsíros, enyhén savanykás tejtermék, kitűnően alkalmas levesek savanyítására is. Ilyenkor, meleg nyárban jól esik a savanykás leves.
Végezetül megszórtam egy hatalmas csokor aprított zöldpetrezselyemmel.
Nem kell ennél több ilyen forró nyárban, akár melegen, akár hidegen fogyasztjuk, tökéletes ebédünk lehet.
Feleim, vegyetek és egyetek!
Nagyon guszta, és még sohasem hallottam a zsendicéről!:)
VálaszTörlésLehet van más elnevezése is...
Törlés