2012. július 6., péntek

NYÁRI ZÖLDBABLEVES ZSENEDICÉVEL


Vásároltam 1 kg zsenge, ceruza zölbabot, friss, roppanós volt, szinte élvezet volt megtisztítani, csak úgy pattant, amikor kettétörtem. Feltettem főni 2 liter vízzel, hozzáadtam 3 szál apróra vágott zöldhagymát, megsóztam, megborsoztam és puhára főztem. Akkor 3 kanál olajból és egy kanál lisztből egy nagyon világos rántást készítettem, berántottam vele a rotyogó levet, majd felöntöttem fél liter zsendicével. Még 5 percig főztem.
A zsendice nem más, mint a juhsajt készítésekor kicsorgó savó, amelyet ha tovább feldolgozzák, ordát lehet belőle készíteni. A zsendice finom, zsíros, enyhén savanykás tejtermék, kitűnően alkalmas levesek savanyítására is. Ilyenkor, meleg nyárban jól esik a savanykás leves.
Végezetül megszórtam egy hatalmas csokor aprított zöldpetrezselyemmel.




Nem kell ennél több ilyen forró nyárban, akár melegen, akár hidegen fogyasztjuk, tökéletes ebédünk lehet.
Feleim, vegyetek és egyetek!

2 megjegyzés: