2012. július 10., kedd

HAMIS PÁSTÉTOM - PATEU CU DROJDIE

Mirzánál is, Ottisznál is láttam a közelmúltban ezt a pástétomot, ami nagymamáink spórlós-beosztós, de nagyon változatos és ízletes konyháját idézi fel. Az én "családi" receptem nem sokkal tér el a másétól, de mégis bejegyzem, hisz a hétvégén készítettem és aki evett belőle már kérte is a receptet (mégpedig román nyelvre tolmácsolva).


Apróra vágtam 2 szál zöldhagymát (a zöld szárát is) és megdinszteltem 3 kanál olajon. Közben 2,5 dkg élesztőt feloldottam 3 dl tejben, hozzákevertem 3 tojást is, sóztam, borsoztam. A hagymára egy púpozott kiskanál pirospaprikát szórtam, egyet kevertem rajta, majd hozzáadtam 2 kanál morzsát és ráöntöttem az élesztős-tojásos tejet. Kevergetve főztem  körülbelül 5 percig, amíg a pástétom szépen összeállt és besűrűsödött. Akkor beleszórtam egy csokor apróra vágott zöldpetrezselymet.
Feleim, vegyetek és egyetek!


Pentru pateu: maruntim 2 fire de ceapa verde, cu coada cu tot (se poate si cu o capatana de ceapa uscata) si il calim pe 3 linguri de ulei. Intre timp dizolvam un cub de 2,5 grame de drojdie in 300 ml de lapte, il amestecam bine, adaugam 3 oua intregi, omogenizam, punem sare si piper.
Punem 1 lingura de boia dulce peste ceapa aurita, presaram peste ceapa si 2 linguri de pesmet, amestecam bine si turnam compozitia de lapte. Il fierbem amestecand incontinuu cca. 5 minute, timp in care pateul se ingroasa si se fierb ingredientele. Pentru final adaugam 1 legatura de patrunjel tocat fin.
Se poate servi pe felii de paine prajite sau proaspete, oricum e delicios.
Pastrati intr-un recipient acoperit, altminteri se usca destul de repede si isi pierde savoarea.


Serviti, va rog!

4 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyszerű recept! A képek pedig csodásak, gratulálok!
    Legközelebb, ha kovászos bagettet sütök (nem olyan régen került be a kovászos kenyerek repertoáromba, és éppen ilyenre sikerült, mint, amivel a pástétomot kínáltad:) ezt a pástétomot készítem hozzá!
    Muszáj kipróbálnom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiváncsi vagyok, hogy fog neked ízleni! Amúgy nagyon köszönöm az elismerő szavakat, igazán igyekszem, de ezért már megérte...

      Törlés
  2. Még életemben ilyet nem is hallottam, de istenemre mondom kipróbálom. Legaláb már nem hús. Köszönöm a receptet Ildikó. A fotóid fantasztikusak.

    VálaszTörlés