2012. július 21., szombat

RÓKAGOMBA PAPRIKÁS - PULISZKÁVAL

Róóóhóóóhóóókaaagooombba!!!!


A Hegyre autókázva megálltunk az út szélén rókagombát áruló cigányasszonynál. Miután sikeresen lealkudtam (amúgy 2 szóból) majdnem felére a kért árat, ami még így is borsos volt, lemérettem vele 2 kilót. Ugye, ha lúd, vagyis gomba, akkor legyen kövér, másnéven sok. A barnaképű, nagyon, nagyon sunyin mosolygó fogatlan asszony előkapott egy kézi, olyan horgászmérleget, amire rá kell akasztani a mérnivalót és lemért 2 kiló gombát. Rögtön láttuk, hogy az nincs még 1 kiló sem, de elhatároztuk, hogy még így is kell nekünk s miután közöltem a becstelen árussal, hogy tudom, hogy átvert, tovább robogtunk az úticélunk felé.





Jó embereket a sors is segíti, másnap Anutza néni hozott nekünk még egy kilónyit, így elkészült a hatalmas lábos gombapaprikás, amit forró puliszkával ettünk.
Mivel én tényleg 2 kiló gombát főztem meg, a leírást azért mégis csak 1 kilóról írom, aki többet főz, duplázza meg a mennyiséget.
A képen Anutza néni, amint nekiindul a hegyoldalnak áfonyát szedni, aztán áfonya helyett gombával visszatérni...



Íme a gombaparikás: 
Felkockáztam 2 fej vöröshagymát, majd megztam és megdinszteltem kevés olajon. Amikor már kezdett puhulni, hozzáadtam egy nagyon apróra vágott zöldpaprikát, majd befejeztem a párolást.
Közben alaposan megtisztítottam a tűlevelektől és a mohától a rókagombát, alaposan megmostam és szűrőben jól lecsepegtettem. Amúgy nem szerettem volna mosni a gombát, de annyi volt benne a tűlevél, hogy esélyem sem volt rá.
A megtisztított gombát beszórtam a hagymás lábosba, picit sóztam, majd lefedtem, néha-néha megkevergettem.
Úgy összeesett, hogy szinte megijedtem! Kiengedte a levét és abban rotyogott tovább. 
A megpuhult gombát megborsoztam, megpirospaprikáztam, majd behabartam másfél kanál lisztből és 3 dl tejjel készült habarással.  Amikor a szaft rotyogni kezdett még pótoltam a folyadékot kevés tejjel, majd 5 perc múlva hozzáadtam egy hatalmas csokor felaprított zöldpetrezselymet és 3 dl finom tejfölt. Még egyet hagytam rottyanni, majd lezártam alatta a tüzet. Puliszkával tálaltam, mindenkinek nagyon ízlett, sőt, haza is hoztam belőle.




Feleim, vegyetek és egyetek!

S miután jóllaktatok, fogadjatok egy pohár égből csorgó hideg sört.



6 megjegyzés:

  1. Jajj de nagyon szeretem,sajnos az idén még nem sikerült szednem róka gombát.De augusztusban újra megyünk az őrségbe talán akkor!(nagyon remélem:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rókagombának nincsen párja! Sajnos, mág nem találatm meg a módját a tartósításának...

      Törlés
  2. Fagyasztva vagy szárítva. Úgy a legigazibb.
    Amúgy mi szoktunk gombát üvegbe is eltenni, recept nálam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fagyasztva keserű, nem szeretem, szárítva nem hallottam róla, receptet megnézem, köszi!

      Törlés
  3. Nem mertem volna megvenni az útszéli cigányasszonytól a gombát. Egyébként a rókagombának párja nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerem a rókagombát, egy fajta van csak, amivel összetéveszthetjük, az meg nem mérgező. Amúgy tényleg nincsen párja!

      Törlés