2012. július 13., péntek

VANÍLIÁS RIBIZLIZSELÉ

Ez megint annyira, de annyira egyszerű, hogy szinte szégyellem leírni, de hátha mégis valakit érdekel, no meg a képek is roppantúl tetszenek nekem...
Vásároltam 1,2 kg piros, ropogós ribizlit, hát, ne irigyeljetek, tellett egy kis időbe amíg a szárától megszabadítottam. Az egyik kezemmel kiemeltem egy megmosott fürtöt, egy villát a másik kezembe vettem és "legereblyéztem" róla a bogyókat.
Ráöntöttem fél kiló cukrot, lefedtem és másnapig pihenni hagytam.
 Elővettem a botmixert és átdaráltam a cukros gyümölcsöt, majd felforraltam, azzal az elképzeléssel, hogy könnyebben paszírozható, ha picit megolvad a cukor. Így is történt, egy szitán átnyomtam az egészet, majd végezetül még egy kis pohár vizet is tettem a fennmaradó gyümölcsmagokra, úgy passzíroztam tovább, így szinte kiszedtem a lelket, a velőt is belőle. 
Az átszűrt folyadék egy csodálatos  rubinszínű, aromás ital lett.
Hozzákevertem másfél csomag 2:1-ben zselésítő port, beledobtam egy kettéhasított vaníliarudat és újra forraltam az egészet. 3-4 perc főzés után száraz, tiszta üvegekbe töltöttem és paplanok alatt másnapig hűtöttem.
Mennyire jó lesz télen elővenni, amikor egy finom süteményt kell vele tölteni, vagy reggelire egy csésze finom teával vajaskenyéren elfogyasztani. 



Feleim, vegyetek és egyetek!

4 megjegyzés:

  1. Én beleturmixoltam a magokat is. Olyan fanyar ízű lett...lehet hogy attól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól féltem, akkor nem lesz olyan áttetsző, ezért nem adtam hozzá a magot és a héjat. Lehet az ízén is változtat...

      Törlés
  2. Évek óta készítek ribizlizselét. nagyon szeretjük. Én rummal is megbolondítom a vanília mellé. Duende adott jó ötletet a ribizliszárak eltüntetésére: egyszerűen felfőzi egy picit szárastól, és úgy paszírozza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tavaly úgy készítettem, az idén nem tudom mi jött rám leszedni a szárról. Biztos a meleg, megzavarta az eszem...

      Törlés