2012. szeptember 23., vasárnap

ORIENTÁL TEAKRÉMES VAJASKEKSZ

Az oriental chai-al Aditzának köszönhetően ismerkedtem meg, különleges aromája és elkészítési módja méltán helyezi ez italt a számomra legkedveltebbek közé. Elképzeltem, hogy süteménykrémbe is bele fogom keverni és íme, meg is tettem: 


A tészta hozzávalói:
25 dkg vaj
2 bögre liszt
1/2 bögre gyümölcscukor
1 tojás sárgája
1-2 kanál tejföl (ha szükséges)
1 citrom reszelt héja
Az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára.
Közben elkészítjük a krémet:
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg gyümölcscukor
2 dl kókusztej
10 gr zselatin
4-5 kanál oriental chai esszencia
(e helyett tehettek bármilyen aromát, amihez épp kedvetek van)
A mascarponét habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A kókusztejet összekeverjük a zselatinporral, felmelegítjük de vigyázunk, ne forrjon és miután picit visszahűtjük, hozzáadjuk a vajas keverékhez és beleöntjök a teaaromát is.
Hűtőben 2 óra alatt megdermesztjük.
A tésztát 1,5 miliméter vastagságúra nyújtjuk és vonalzó, valamint derelyevágó segítségével 6X10 cm-es lapokat vágunk ki belőle. A fele mennyiségű lapocskákat tetszőleges kiszúrókkal kivágjuk. Én most kártyamintákkal díszítettem. 
Lapátka segítségével sütőpapíros tepsire szedjük és óvatosan megsütjük. Vigyázat, nagyon hamar megég!
A teli lapocskákra krémet halmozunk, megkenjük valamilyen pikáns, nem túl vastag lekvárral és rátesszük a tetejüket. Én most fahéjjal ízesített görögdinnyehéj dzsemmel kentem meg, miután pürésítettem.
Szórjuk meg fahéjas porcukorral és tálaljuk egy pohár tejhabos oriental chai-al, amit én a Demmers Teehaus jóvoltából iszom.



De mi is ez az Oriental Chai? Nem más, mint indiai fekete tea sűrítmény cukorral, kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel, borssal ízesítve. Olyan, mintha karácsonyi süteményt innánk forró, habos tejjel. A teasűrítményt tejjel keverik és fogyasztják, mézzel édesítve a legfinomabb!



Feleim, vegyetek és egyetek!

2 megjegyzés: