2012. november 5., hétfő

CSERÉPBEN SÜLT RAHÁTOS KALÁCS


Elhatároztam, hogy az idén Karácsonykor csakis saját készítésű ajándékokat fogok adni minden arra hivatottnak. Lekvárokat, a lehető legfurcsábbakat: paradicsomból, padlizsánból, dinnyehéjból,  chili zselét, gyümölcsös zakuszkát és saját készítésű, cserépben sült kalácsot. 
Igen, pont ilyent, amit most mutatok meg nektek! 
Az ötletet most Évától, a Főzök-sütök-mosogatok blog írójától lestem el, habár már régecskébben Jamietől is láttam.



Nézzük csak, mire van szükségünk 4 darab kisebb kalácska elkészítéséhez:
- 40 dkg 000-ás liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2-2,5 dl tej
- 3 kanál zsíros tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg kockázott lokum rahát (minél színesebb, annál szebb)
- 20 dkg vegyes mazsola, kandírozott ananász, bármilyen aszalt gyümölcs
- 10 dkg durvára vágott dió (vagy mandula, pisztácia stb)
Kenéshez:
- 4 dkg olvasztott vaj
- 4 kiskanál barna cukor
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és kiskanál cukorral, 2-3 kanál liszttel összekeverve kovászt készítünk, amit meleg helyen "felfuttatunk".
Közben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk  a cukrot, a citromhéjat, a sót, a tojások sárgáját és a kovászt. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejfölt és ha még szükséges langyos tejet. Addig keverjük-dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Akkor liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.



Deszkára borítjuk, kézzel téglalap alakúra huzogatjuk, megszórjuk a töltelékkel, összecsomagoljuk és újra összegyúrjuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk és még 1 órát kelesztjük.
 Közben 4 kisebb vadonatúj cserepet (11 cm magas, 11 cm átmérőjű) kibélelünk, ahogy tudunk, sütőpapírral úgy, hogy magasabb papírpereme legyen. A cserepeket nem kell előre áztatni!
A tésztát 4 darabra vágjuk, gombócokat formázunk belőlük, a cserepek öblébe tesszük és még egy fél órát kelesztjük. Akkor a tetejüket kereszt alakban, éles késsel bevágjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 40 perc). Mikor már piros a tetejük akkor megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a barnacukorral és még 5 percet sütjük.
 Ha kihűlnek csomagoljuk áttetsző celofánba, tegyünk rá színes masnit és tegyük a karácsonyfa alá. Mindenki örvendeni fog neki!
(Remélem!)


Feleim, vegyetek és egyetek!

2 megjegyzés: