2016. május 31., kedd

Khachapuri vagy hacsapuri

A khachapuri grúz péksütemény, az ötletet Matyi Éva adta, én csak az elkészítési módon változtattam kissé. Lassú kelesztéssel finoman légies lett a tészta.

Hozzávalók 4 darabhoz:
50 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 kk só
2 kanál olaj
kb 3 dl langyos víz

A töltelékhez:
25 dkg juhsajt (vagy bármilyen zsíros, olvadós sajtféle)
25 dkg fetasajt
3 kanál joghurt
4 tojás
bors



Egy zárható tetejű dobozba  2 dl vizet öntünk és feloldjuk benne az élesztőt, beleszórunk 4-5 kanál lisztet, jól összekeverjük. Lezárjuk az edényt és hűtőszekrénybe tesszük legalább 8 órára (előtésztát készítünk). A maradék lisztet dagasztótálba szitáljuk, sózzuk, beleöntjük az olajat és az előtésztát és összedagasztjuk annyi vízzel, hogy a galuskatésztánál kissé keményebb legyen, de ne túl kemény. Az edényt lefóliázzuk és hűtőszekrénybe tesszük további 8 órára kelni.
Én az előtésztát reggel kevertem be, a tésztát pedig este, a khachapurit pedig a következő reggel sütöttem ki.
Amikor a tészta a hidegben jól megkelt lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk (kinyomkodjuk belőle a levegőt), 4 részre osztjuk, mindegyik darabból kis labdákat alakítunk, letakarjuk és legalább 15-20 percet szobahőmérsékleten tovább kelesztjük.
A tésztagalacsint lisztezett deszkára helyezzük, nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk, de lehet csak kézzel formára huzigálni. A téglalap két hosszabb szélét kissé felsodorjuk, majd oldalt jól összecsípjük és kissé meg is tekerjük. Ezáltal csónakformájú lesz a tészta, a "csónak" alját kézzel még kissé kiszélesítjük, de vigyázzunk, hogy pereme is maradjon.
A sajtokat a reszelő nagy lyukán lereszeljük (a fetát összemorzsoljuk) és összekeverjük a joghurttal, egyenlően elosztjuk a tésztacsónakok öblében.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, a khachapurikat sütőpapíros tepsibe helyezzük (én már a sütőpapíron formáztam meg őket) és rózsaszínűre sütjük. Kivesszük, a megolvadt sajtba kanállal kis fészket igazgatunk, melybe beleütünk 1 tojást. 3-4 percre visszatlojuk a sütőbe.
Akkor finom, ha  a tojás fehérje megdermedt, de a sárgája még folyós. Megborsozzuk, melegen tálaljuk.





2016. május 28., szombat

Cukkinis csokis muffin málnamázzal

Hozzávalók 18 darabhoz:
4 tojás
10 dkg cukor
2 dl olaj
20 dkg reszelt, kicsavart cukkini
1 marék pirított dió
1 marék pirított napraforgómag
1 marék mazsola
1 marék apróra vágott csokoládé
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
A mázhoz:
10 dkg porcukor
1 citrom leve
1 -2 kanál málnaszörp



A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belecsorgatjuk az olajat, majd összevegyítjük a többi hozzávalókkal.
A muffinsütő öbleibe papírkapszlit ültetünk, amit háromnegyedig megtöltünk a masszával.
180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba).
A mázhoz a porcukorhoz málnaszörpöt és annyi citromlevet adunk, amennyitől egy fényes, tejfölszerű maszát kapunk. 
A kihűlt muffinok tetejét megkenjük a cukormázzal, hagyjuk megszikkadni.
Szaftos, igen finom sütemény, jól bírja a szállítást, kirándulásokra, utazásokra is tökéletes csemege.



2016. május 22., vasárnap

Vaníliakrémes epres-rebarbarás pite


24 cm átmérőjű pite
A tésztához:
11 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
8 dkg hideg vaj
1-2 kanál hideg víz
csipet só
A krémhez:
5 dl tej
10 dkg cukor
5 tojás sárgája
3 kanál étkezési keményítő
10 dkg vaj
1 rúd vanília
A gyümölcs töltelékhez:
4 szál rebarbara
50 dkg eper
10 dkg cukor
5 lap zselatin



A liszteket, a sót és a vajat gyors mozulatokkal összegyúrjuk. Kevés hideg vizet önthetünk hozzá, ha a tészta nehezen állna össze. Fóliába csomagoljuk és legalább 1 órát hideg helyre tesszük.
Vékony körré nyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát úgy, hogy  magas oldala is legyen. Jól belenyomkodjuk, villával alaposan megszúrkáljuk, beterítjük egy sütőpapír darabbal, amelyre rizset vagy szárazbabot szórunk. 180 C fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük, az utolsó 5 perceben eltávolítjuk a papírt és a nehezéket (vaksütés). 
A tejet feltesszük forrósodni a tűzre, beledobjuk a kikapart vaníliamagokat és a vaníliahüvelyt is. Amint a tej felforrt félrehúzzuk és lefedve 30 percet hűlni hagyjuk.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a keményítőt, végezetül apránként belevegyítjük a leszűrt tejet is. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforraljuk, pár perc alatt besűrítjük, majd a tűzről levesszük és belekeverjük a kockára vágott vajat is. Kihűtjük.
A rebarbarának a fás héját lehúzzuk, 2-3 cm-es darabra vágjuk. Az epret kicsumázzuk és felezzük. Megszórjuk a cukorral és felfőzzük. 10 perc főzés után félrevesszük a tűzről, hozzáadjuk a hideg vízben 5 percig áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. 
A piteformába öntjük a vaníliakrémet, majd rásimítjuk a langyosra hűlt gyümölcszselét is. 
Hideg helyre tesszük pár órára.



2016. május 19., csütörtök

Vajas sült bébicsirke és krumpli babsalátával

Hozzávalók 2 személynek:
1 bébi csirke (50 dkg-os)
4 szem krumpli
5 dkg vaj
2 szál zöld fokhagyma (vagy 4-5 cikk)
só, bors
A babsalátához:
1 kis babkonzerv (fehér vagy vörös)
2 szál zöldhagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
1 kanál vörösbor ecet
1 kanál olíva olaj
só, bors



A salátához a babot szitába öntjük, átmossuk hideg vízzel, jól lecsöpögtetjük. Olívaolajjal, vörösbor ecettel, sóval, borssal ízesítjük, tálalás előtt megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Hidegre tesszük.
A puha vajat felhabosítjuk, hozzáadunk sót, borst, apróra zúzott fokhagymát. A csirke bőrét óvatosan fellazítjuk az ujjainkkal a combjától egész a melléig  ügyelve, hogy ne szakítsuk át a bőrt. Ebbe az üregbe töltjük be a fele vajmennyiséget figyelve arra, hogy mindenhova jusson a fűszeres vajból. A maradék vajjal kívülről dörzsöljük át a csirkét.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és karikára vágjuk. Sütőzacskóba szórjuk, melléadjuk a csirkét, a maradék fokhagymát. A zacskót lezárjuk, vastag tűvel alaposan megszurkáljuk és 180 C fokon 30 percig sütjük. Végezetül felvágjuk a sütőzacskót, kissé szétnyitjuk és tovább sütjük, amíg minden megpirul.
A babsalátával tálaljuk, lehet mellé adni hagyma-fokhagyma szószt is.




2016. május 15., vasárnap

Fahéjas-mandulás korongok

A vajaspiskóta inspirációja nyomán, most fahéjas-madulás szórással.



Hozzávalók egy 25X35 cm tepsihez:
5 egész tojás
25 dkg cukor
20 dkg olvasztott vaj
20 dkg liszt
1 kk sütőpor
1 citrom héja és leve
csipet só
1 kk vaníliaesszencia
A tetejére:
5 dkg pirított, darált mandula
3 dkg cukor
1 kanál fahéj

A tojásokat a robotgép üstjébe ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját és levét, a sót, a vaníliát és a sütőport, majd fehéredésig habosítjuk, addig amíg a térfogata szinte duplájára nő. Lassan hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, majd kisebb fordulatszámra állítva a gépet, a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, megszórjuk a mandula-cukor-fahéj keverékével és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig rózsaszínűre sütjük.
Ha kihűlt pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle.

 

2016. május 11., szerda

Limekrémes répa muffin rebarbarás málnadzsemmel- Carrot muffin cu gem de rubarba si zmeura si crema de lime



Hozzávalók 18 db muffinhoz:
3 tojás
15 dkg barnacukor
2 dl olaj
20 dkg finomra reszelt sárgarépa
5 dkg darált dió (vagy mandula)
15 dkg liszt
10 dkg rumba áztatott mazsola
1 cs sütőpor
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
csipet só
A töltelékhez:
18 kk rebarbarás eperdzsem (vagy málnadzsem)
A krémhez:
35 dkg mascarpone
15 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 lime reszelt héja
1 lime leve
Díszítéshez:
eper, cukorgyöngy

A tojásokat addig keverjük a cukorral amíg kifehérednek és duplájára nő a térfogatuk. További keverés mellett belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a sütőport, a reszelt répát, a fűszereket és a mazsolát, végezetül pedig a diót és  a lisztet.
A muffinsütő öblébe muffin papírkaszlit ültetünk és háromnegyedig töltjük a masszával. 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 25-30 perc).
Amíg a muffinok sülnek és hűlnek habosra keverjük a krém hozzávalóit és habzsákba töltjük.
A kihűlt muffinok közepébe karalábévájó vagy kiskanál segítségével lyukat vágunk, ügyelve, hogy ne lyukasszuk ki a tászta alját. Ezeket az üregeket megtöltjük a rebarbarás eperdzsemmel, majd a habzsák segítségével felvisszük rá a krémet.
Eper/málnadarabokkal vagy cukorgyönggyel díszíthetjük.
Könnyed, zaftos sütemény, ami tökéletesen illik a savanykás dzsemhez és a limekrémhez.



Ingrediente pentru 18 buc
3 oua
150 g zahar
200 g morcov ras
150 g faina
50 g nuci pisate
200 ml ulei de floarea soarelui
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingurita de ghimbir pudra
100 g stafide inmuiate in rom (sau merisoare)
1 plic praf de copt
1 piscatura de sare
Pentru umplutura:
18 lingurite de gem de rubarba si zmeura (sau capsuni)
Pentru crema:
350 g mascarpone
150 g unt moale
100 g zahar pudra
coaja de la 2 buc lime
zeama de la 1 buc lime
Pentru ornat:
capsuni, zmeura, bomboane etc

Batem ouale spuma cu zaharul, adaugam pe rand uleiul, condimentele, praful de copt, morcovii rasi, stafidele scurse de rom si la final nuca si faina.
Punem formele de hartie de muffin in tava pentru briose si umplem cu aluatul pana la 3/4. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C cca. 25-30 minute, pana scobitoarea infipta in aluat iese curat. Lasam sa se raceasca, dupa care facem gaura in mijlocul prajiturilor cu o lingura de scobit gulii . Umplem cu gem.
Amestecam bine ingredientele cremei, le punem intr-un pos de ornat sau o punga la care taiem un colt, dupa care ornam prajiturelele. 


2016. május 4., szerda

Spárgás-gorgonzolás-tejszínes tészta - Paste cu sparanghel si gorgonzola

Hozzávalók 6 adaghoz:                Ingrediente ptr. 6 portii:
A szószhoz:                                  Pentru sos:
1 kanál liszt                                  1 lingura de faina
1 kanál vaj                                    1 lingura de unt
3 dl tej                                          300 ml lapte
2 dl tejszín                                    200 ml smantana dulce
20 dkg gorgonzola                        200 g gorgonzola
40 dkg spárga                               400 g sparanghel
só, bors, szerecsendió                   sare, piper, nucsoara rasa

40 dkg garganelli (rövidtészta)     400 g garganelli (paste scurte) 

Tálaláshoz:                                    Pentru servit:
10 dkg parmezán                           100 g parmezan 

A spárga fás szárát 2-3 cm-re letörjük, zöldséghámozóval 
megtisztítjuk és kettévágjuk. Sós vizet forralunk, a szárát hamarabb beledobjuk a forró vízbe, 2-3 percet  főzzük, majd hozzáadjuk a többit  és további 4-5 percet forraljuk.         
A vajat felhevítjük, beleszórjuk  a lisztet és pár perig kevergetve     
pirítjuk. Felöntjük a hideg tejjel  és csomómentesre főzzük. Hozzá- 
adjuk a morzsolt gorgonzolát, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, csipet 
szerecsendióval ízesítjük. Ha kész belekeverjük a leszűrt spárgát,     összerottyantjuk és a kifőtt  tésztával tálaljuk. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. 


                         
Rupem si aruncam 2-3 cm din partea lemnoasa de la baza sparanghelului, fluierele le curatam cu un cutit econom, dupa care le taiem in doua. Fierbem partea ramasa de la baza 2-3 minute in apa sarata, dupa care restul inca 4-5 minute.
Topim untul, adaugam faina si incalzim cateva minute, turnam laptele si fierbem amestecand pana se ingroasa. 
Punem gorgonzola si smantana dulce, asezonam cu sare, piper si nucsoara rasa.
La final adaugam si sparanghelul si servim cu paste fierte si 
parmezan ras.






2016. május 3., kedd

Kávékrémes torta tükörzselé tetővel születésnapra

Ezt a tortát barátnőmnek készítettem, azt hiszem látszik rajta mennyi szeretettel és jókedvvel. Mivel szállítanom kellett, piskóta helyett szalakális lapokat sütöttem, nagyon finom, puha tésztájú desszert lett. Mivel a torta magas lett, tömény és édes a szeleteket vékonyra kell vágni, úgy is kiadós adag egy-egy darab.


Hozzávalók a lapokhoz:
40 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2 kanál méz
2 kanál tej
1 kiskanál szalakáli
1 kiskanál őrölt kardamom
A krémhez:
25 dkg mascarpone
20 dkg vaj
1 vanília ízű pudingpor
3 dl tej
10 dkg porcukor
1 kis üveg kávé esszencia
2 kanál instant kávé
A töltéshez:
4 kanál cseresznyelekvár
A tükörglazúrhoz:
0,6 dl víz
11 g cukor
75 g fehér csokoládé
0,3 dl tejszín
6 g lapzselatin
pár csepp ételszínezék
A díszítéshez:
csokoládébonbonok



A tortalapokat így készítjük el.
A krémhez a pudingot megfőzzük a tejjel, amelyben előzöleg elvegyítettük a kávét. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a mascarponéval, a kávé esszenciával, majd a kihűlt pudinggal.
A tortakarimát tálra helyezzük, ha szükséges lesz, akkor kartonnal magasítjuk a peremét. Az elkészített  krémmel megtöltjük a lapokat, egy tetszőleges réteget lekvárral kenünk meg. Az utolsó lapot nem krémezzük meg, nehezéket teszünk a tetejére és pár órát lehűtjük.
A vizet felforraljuk a cukorral, pár perc forralás után beletördeljük a csokoládét és felolvasztjuk.
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a csokis sziruphoz keverjük. Belevegyítjük az ételfestéket, a tejszínt és langyosra keverjük. Rácsorgatjuk a torta tetejére, pár perc dermedés után belenyomjuk a csokoládébonbonokat is.
Másnap levesszük a tortakarimát, előtte vékony pengéjű késsel körbelazítjuk és könnyedén díszes tálra csúsztatjuk. 



2016. április 27., szerda

Garganelli


Lehet van akinek ez nagyon furcsa, de ha lazítani akarok, akkor tésztát gyúrok. Így készült most ez a garganelli, óriás lúdgége forma, engem a pennére emlékeztet, amit nagyon szeretek.
Most ez alkalommal 80 dkg lisztből és 8 tojásból készítettem.
A lisztet deszkára szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a kissé felvert tojásokat. kevés sót adunk még hozzá és elkezdjük gyúrni. A tojások nagyságától függően lehet még szükséges egy-két kanál hideg vz is bele.
Selymes, rugalmas, kemény tésztát gyúrunk, fóliába tekerjük és legalább egy fél órára pihenni hagyjuk.
Annyi részre vágjuk a tésztagombócot ahány tojásból gyúrtuk a tésztát, mindig egy darabbal dolgozunk, a többi a fóliába marad, hogy ne száradjon ki.
Vékonyra nyújtjuk (nekem segít a tésztanyújtó gépem), pizzavágó vagy éles kés segítségével 2X2 cm-es kockákra vágjuk.
A tésztakockák egyik sarkától elindulva egy ceruza vastagságú fahenger segítségével az átellenes sarokig egy csigacsináló bordán végiggörgetjük. Borda helyett használhatunk sushi készítéséhez való bambusztekercselőt is.




2016. április 24., vasárnap

Gesztenyés krémes sütés nélkül és 28. Blogkóstoló

A blogkóstoló 28. fordulóját ez alkalommal Erika, a Sütök-Főzök blog írója vezeti. A számomra kisorsolt kóstolásra váró blog a    Sherpa Konyhája blog lett, aminek nagyon megörültem, hisz a nemrég sütött mákos béles receptje is tőle származik és biza annak nagy sikere volt.



Ez alkalommal Sherpától egy gesztenyés krémes receptet választottam, egyedüli változtatás az volt, hogy az én tepsiméretem 
23X23 centiméteres, a kekszalap mennyiségét e miatt (de nemcsak) feleztem.
Hozzávalók:
Az alaplaphoz:
12,5 dkg darált keksz
25 dkg gesztenyemassza (mirelit)
3 dkg olvasztott vaj
2 cl rum
A krémhez:
1 cs vaníliaízű pudingpor
4 dl tej
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kk vanília kivonat
A tetejére:
2 dl tejszín

A darált kekszet összekeverjük a kiengedett gesztenyemasszával, a rummal és az olvasztott, langyos vajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodjuk. A hűtőbe tesszük dermedni.
A pudingot megfőzzük a tejjel és kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd apránként belekeverjük a pudingot, alaposan kihabosítjuk majd rákenjük a kekszalapra.
Tálalás előtt a tejszínt keményre verjük, tetszés szerint édesítjük. Tehetünk a tejszínhabba habfixálót is.







2016. április 20., szerda

Répatorta azaz carrot cake


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához
A tésztához:
3 tojás
15 dkg cukor
2 dl napraforgó olaj
20 dkg liszt
20 dkg reszelt sárgarépa
1 csomag sütőpor
1 kk fahéj
10 dkg rumba áztatott mazsola
A krémhez:
25 dkg mascarpone
15 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
1 kk vanília kivonat
A díszítéshez ételfesték

A torta elkészítése pofonegyszerű.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belecsorgatjuk az olajat, majd hozzávegyítjük a reszelt sárgarépát, a lecsöpögtetett mazsolát és a lisztet, amiben előzöleg elkevertük a sütőport és a fahéjat.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük a masszát és 175 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 40 perc).
Kihűtjük és három lapra vágjuk.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, kiveszünk 1-1 kanál krémet, amit piros illetve zöld ételfestékkel színezünk. A krémmel megkenjük a lapokat, a tetejére tetszőleges "répaformát" nyomunk a színezett krémmel. Lehet nektek szebben sikerül, mint nekem.
Szaftos, édes, laktatós sütemény. 





2016. április 17., vasárnap

Gesztenyekrémes tölcsérek


Hozzávalók 12 tölcsérhez:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg olvasztott, langyos vaj
3 dkg cukor
csipet só
2 dkg friss élesztő
1,6 dl langyos tej
1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
25 dkg mirelit gesztenye
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
A külsejére:
1 tojás
5 dkg darált dió
1-2 kanál szezámmag
2 kanál cukor
A díszítéshez:
csokoládéforgács



A tészta elkészítéséhez szükségünk van a kereskedelemben kapható inox  vagy esetleg otthon kartonpapírból tekert és alufóliával bevont tölcsérekre.
Elkészítés:
A tejbe 1 kanál cukrot szórunk és belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt langyos helyen felfuttatjuk. 
A lisztet keverőtálba szitáljuk, megsózzuk, belereszeljük a narancshéjat, beleütjük a tojást és apránként hozzáöntve az élesztős tejet alaposan kidagasztjuk. Végezetül beledolgozzuk a vajat is. Ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet, a tészta selymes, nem túl lágy kell legyen.
Letakarva szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kissé átgyúrjuk, maj két részre osztjuk. Kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá, melyből 1 cm széles szalagokat vágunk.
A szalagok egyik végét rácsavarjuk a tölcsér hegyére, majd körkörösen szépen feltekerjük az oldalára. Ha elfogy a szalag csípjünk még a következőből egy darabot.
Kissé meglapogatjuk, megkenjük felvert torjással és beleforgatjuk a cukros szezámos dióba. Egymás mellé helyezzük a tésztás tölcséreket a talpukra állítva, kevés távolságot hagyva közöttük.
180 C fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük, még melegen lehúzzuk a tésztatölcséreket a fémről és jól kihűtjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, habzsák segítségével betöltjük a tésztatölcséreket és csokoládéforgácsba mártjuk a krémes végüket.

2016. április 12., kedd

Vigyázz! Kész! Főzz! vagyis V.K.F. 78


A Vigyázz! Kész! Főzz! virtuális gastro játokot Mautner Zsófi 2007-ben indította útjára. A játék lényege, hogy a résztvevő blogger mindig az adott játékvezető által kiválasztott témában készítsen el egy ételt és azt aztán a blogján tegye is közre.
Azóta eltelt jó pár év, telis-tele jobbnál jobb ötletettel, rengeteg finom étellel-itallal.
Az előző témák összefoglalva  itt találhatóak.
76. forduló Életem ételei Romantikus ételek
A stafétát Esztertől vettem át:
77. Tűpárna és habverő - Egy falat irodalom
Az én feladatom a 78. forduló témájának a kiválasztása volt s meg kell mondanom, nem volt könnyű dolgom. A kedvenc témáim már mind "kilőve" az előttem levőktől. Éppen ezért a jelen évszakra való tekintettel  "A tavasz zöldségei-gyümölcsei-virágai" témát választottam. Eper, cseresznye, egres, málna, meggy, sóska, spárga, csalán, újhagyma, újkrumpli, hónapos retek, medvehagyma, zöldborsó, orgona, bodza, ibolya és a sort még folytathatnám. Kérlek benneteket készítsetek harsogó színű ételeket, finom, ropogós salátákat, édes desszerteket. Az ételeitekben domináljon a tavaszi zöldség-gyümölcs. Nem lesz nehéz dolgotok, munkára fel.



Receptjeitek linkjét és egy fotót az alábbi emailcímre küldjétek el június  10-ig: sildiko1@yahoo.com
Süssetek-főzzetek és gyertek játszani!

2016. április 9., szombat

Édesköményes-narancsos hagymasaláta fűszeres pácban

Hozzávalók:
1 fej édeskömény
2-3 fej közepes lilahagyma
2 nagyobb narancs kifilézve
1 narancs leve
1 chilipaprika
Az öntethez:
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
1-2 szem kardamom
1-2 babérlevél
5-6 kanál vörösborecet
2 kanál balzsamecet
2-3 kanál cukor

szemesbors
Az édesköményt és a hagymát megtisztítjuk, majd hajszálvékony karikára váguk, a chilit felaprítjuk, a narancsokat kifilézzük, a kicsorgó levét felfogjuk.
2 dl vizet felforralunk,  beledobjuk a fahéjrudat, a csillagánizst, a borsszemeket, a babérlevelet, hozzáöntjük a felfogott narancslevet és a harmadik narancs kifacsart levét, az eceteket, a cukrot, a sót és alaposan összeforraljuk (kb 5 perc).
A zöldségkarikákat összekeverjük a narancsszeletekkel és beletesszük egy csatos befőttesüvegbe, leöntjük a langyosra hűlt salátalével és lezárva pár napig hűvös helyen érleljük.
Pikáns, édesen savanyú finom saláta. 




2016. április 3., vasárnap

Anca születésnapi duplacsokis tortája

A csokoládé mousse receptjét Gesztenyétől vettem, de mivel a tortát szállítanom kellett még hozzáadtam zselatint is.
Nagyon finom, könnyed desszert, ami ráadásul gluténmentes is. Aki gluténmentesen táplálkozik az külön figyeljen oda, hogy a receptben használt csokoládé és a pillecukor is GM legyen.



Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
A tortalaphoz:
4 tojás
4 kanál cukor 
8 kanál sötét kakaópor
3 kanál olaj
1/2 csomag sütőpor
A barnacsokoládé krémhez:
15 dkg pillecukor
5 dkg vaj
20 dkg csokoládé (én most tejcsokit használtam)
0,6 dl tej
0,5 dl barnarum
4 lap zselatin
4 dl tejszín
A fehércsokis krémhez:
ugyanazok mint fentebb, de fehér csokoládét és fehér rumot használunk
A díszítéshez:
kakaópor



A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a sütőport, a kakaóport és sütőpapíros tortaformában 170 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, 10 perc sütési idő után már nézzük meg s ha szükséges még hagyjuk a sütőben pár percig.
A krém hozzávalóit a tejszín és a zselatin kivételével lábasba tesszük, lassú tűzön, folytonosan kevergetve felolvasztjuk.
A zselatin 5 percre hideg vízbe áztatjuk majd a forró csokoládéhoz adjuk. Langyosra hűtjük.
Közben keményre verjük a tejszínt és lazán belekeverjük a csokoládés masszát. 
A kihűlt tortalapot csinos tálra heleyzzük, körépattintjuk a tortakarikát. Rákenjük az első réteg csokoládéhabot, majd szépen elsimítjuk a tetejét. Hűtőben megdermesztjük.
A fentebb leírt módon járunk el a fehér csokoládéhabbal is, majd a megdermedt tortára kenjük.
Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakarimát, tisztára mosott, száraz kis csipketerítőt fektetünk a tetejére (vagy papírsablont) és szűrő segítségével kakaóporral jól beszórjuk.
A csipkét óvatosan eltávolítjuk a tortáról, éles késsel felszeleteljük. Minden szelet előtt hideg vízbe mártjuk a kést, majd letöröljük.
A terítőt meleg, mosószeres vízben pillanatok alatt tisztára lehet mosni.





2016. március 30., szerda

Bárány aprólék tagine aszalt barackkal

A tagineomat Marokkóból hoztam tavaly, párszor már használtam, de nyílt lángra azért nem mertem tenni. E miatt a főzést mindig serpenyőben kezdem el, aztán térek rá az agyagedényre és a sütőre.
Az arab fűszerezést igen kedvelem, gyakran használom a római köményt, a kurkumát, a fahéjt, a koriandert és a keleti fűszerkeverékeket.
Most ezzel a recepttel be is nevezek Habverő és Fakanál LVK 5. fordulójának a virtuális játékára, aminek a témája épp az arab konyha.
Hozzávalók:
1 kg bárány aprólék (máj, vese, szív, tüdő)
2 fej vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
1 konzerv kockázott paradicsom
2 kk ras el hanout fűszerkeverék
1 kk koriandermag kissé megtörve
1 kk őrölt gyömbér
1 rúd fahéj
1 kk kurkuma

bors
10 dkg aszalt barack
5 dkg mazsola
2-3 dl húsleves
1 csokor korianderzöld
A bárány aprólékot alaposan megmossuk, hártyáktól-inaktól megtisztítjuk, dobókocka méretűre vágjuk.
A hagymát felaprítjuk és aranyszínűre dinszteljük az olajban, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket és további pár percig pirítjuk. Rádobjuk a húskockákat, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig kevergetve pirítjuk. Végezetül hozzádjuk a paradicsomot, kevés húslevest, átöntjük a tagineba, ráhelyezzük a fedelét és betesszük a 180 C fokos sütőbe. Egy óra után ellenőrizzük, hogy megfőtt-e az aprólék, rászórjuk a kettévágott aszalt barackokat, a mazsolát, ha szükséges még adunk hozzá húslevet és további 30 percre visszatesszük a sütőbe párolódni.
Aprított korianderzölddel megszórva, párolt couscous-al tálaljuk.



2016. március 26., szombat

Csokipudingos marcipános foszlós csiga




Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
2 egész tojás
10 dkg olvasztott, langyos vaj
5 dkg cukor
csipet só
3 dkg friss élesztő
3,5 dl langyos tej
1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
1 csomag csokoládé ízű pudingpor
2 kanál kakaópor
2 kanál cukor
4 dl tej
20 dkg marcipánmassza
A tetejére:
2 dl forró tej

A tejbe 1 kanál cukrot szórunk és belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt langyos helyen felfuttatjuk. 
A lisztet keverőtálba szitáljuk, megsózzuk, belereszeljük a narancshéjat, beleütjük a tojásokat és apránként hozzáöntve az élesztős tejet alaposan kidagasztjuk. Végezetül beledolgozzuk a vajat is. Ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet, a tészta selymes, nem túl lágy kell legyen.
Letakarva szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben megfőzzük a pudingot, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, majd amíg még forró belemorzsoljuk a marcipánmasszát és alaposan elkeverjük, kihűtjük.
Deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kissé átgyúrjuk, maj két részre osztjuk.
A tésztából két téglalap alakú félcenti vastag lapot nyújtunk, megkenjük a marcipános pudinggal és feltekerjük. 2-2,5 centi széles darabokat vágunk a tekercsből.
Kivajazott tepsibe egymástól tisztességes távolságra helyezzük a csigákat, majd a tepsit lefóliázzuk és további 40 percre kelni hagyjuk. 
Ha másnap szeretnénk kisütni, akkor  helyezzük hűtőszekrénybe, reggel amíg a sütő melegszik, addig szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felmelegedni.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra, a csigákat szép rózsaszínűre sütjük. Az utolsó percekben meglocsoljuk forró tejjel.
Kitűnően megfelel ünnepi kalácsnak, foszlós, puha, szaftos.




2016. március 25., péntek

Mákos béles

A receptet Sherpától hoztam, köszönöm. Az íze visszarepített a gyermekkoromba a nagymamám konyhájába. 



Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1/2 cs sütőpor
2 tojás sárgája
kevés tejföl
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
20 dkg cukor
5 dgk búzadara
3 dl tej
10 dkg mazsola
1 citrom héja
2 tojás fehérje
2 közepes alma
1 kis üveg (kb 3,5dl) finom lekvár
A tetejére:
porcukor
A tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal és belefőzzük a búzadarát és a mákot. Ha kihűlt hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt, kicsavart almát és óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket is.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két lapra nyújtjuk, az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsi aljába terítjük, megkenjük a lekvárral, rásimítjuk a máktölteléket, majd bebortjuk a második lappal.
Villával megszurkáljuk és 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Még langyosan megszórjuk porcukorral.










2016. március 24., csütörtök

Gesztenye krémleves habgaluskával

Hozzávalók:
A "leveshez":
50 dkg szelídgesztenye (vagy 25 dkg mirelit) 
1 l tej
4-5 kanál cukor
2-3 kanál rum (vagy 1 kk rumaroma)
1 kk vaníliaesszencia
csipet só
1 kanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
A habhoz:
3 tojás fehérje
4-5 kanál cukor
pár csepp citromlé



A gesztenyét jól megmossuk, éles késsel kissé megvágjuk, majd hideg vízbe feltesszük főni. 10-15 perc főzés után a gesztenyét leszűrjük, kissé kihűtjük és kiskanállal kikaparjuk a finom belét. Apróra daráljuk.
A tejet felforraljuk a cukorral, az aromákkal, majd belefőzzük a gesztenyedarát. Kevergetve pár percet forraljuk, majd besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel és még pár percet főzzük. Végezetül beleöntjük a tejszínt, még egyet-kettőt forralunk rajta, majd elzárjuk a tüzet és jól kihűtjük.
A habgaluskákhoz az alábbi elkészítési módot javasolom.
Reszelt csokoládéval megszórva, hidegen tálaljuk, természetesen desszertnek.