Nagyildi szereti a birslekvárt, neki készítettem, de addig addig kóstolgattam, hogy a csak neki szánt üvegekből egyet elnyalogattam csak úgy, kívánosságból.
Akárhány birslekvár receptet olvastam az interneten, mindegyik úgy kezdődött, hogy "kivágjuk a férges részeket". Nem volt vicc, amint reméltem, mind a 6 birsalmában ott volt a husika is. Éppen ezért a hámozás, kukactalanítás után kevéskének találtam a gyümölcsöt, ezért megfejeltem még egy 6 darab "sima" almával, nem bántam meg. Könnyedébb, lazább, pikánsabb lett a lekvár.
Megreszeltem az almákat, birseket, leöntöttem egy pohár vízzel és feltettem főni lassú tűzre. A teatojásba csillagánizst, szegfűszeget-borsot, fahéjdarabkákat tettem és besüllyesztettem a fortyogó masszába. Jó óra múlva rászórtam 70 dkg cukrot és nagyjából még 30 percet főztem.
Mindenkit, aki lekvárfőzésre vetemedik figyelmeztetek: ne felejtse el szaporán kevergetni, mert hamar lekap az alja, a fedőt meg tartsa rajta, mert haragos őkelme és egy-kettőre szembe köpi a szakácsot, ha nem tetszik neki valami.
Tiszta, száraz üvegekbe töltöttem, lezártam, 5 percre fejre állítottam, aztán irány a paplan, legalább 24 órára, dunsztolódni.
Másnap reggel saját sütésű, vajjal megkent brióssal fogyasztottam, nem kell mondanom mennyire finom lett, elhiszitek nekem anélkül is.
Akárhány birslekvár receptet olvastam az interneten, mindegyik úgy kezdődött, hogy "kivágjuk a férges részeket". Nem volt vicc, amint reméltem, mind a 6 birsalmában ott volt a husika is. Éppen ezért a hámozás, kukactalanítás után kevéskének találtam a gyümölcsöt, ezért megfejeltem még egy 6 darab "sima" almával, nem bántam meg. Könnyedébb, lazább, pikánsabb lett a lekvár.
Megreszeltem az almákat, birseket, leöntöttem egy pohár vízzel és feltettem főni lassú tűzre. A teatojásba csillagánizst, szegfűszeget-borsot, fahéjdarabkákat tettem és besüllyesztettem a fortyogó masszába. Jó óra múlva rászórtam 70 dkg cukrot és nagyjából még 30 percet főztem.
Mindenkit, aki lekvárfőzésre vetemedik figyelmeztetek: ne felejtse el szaporán kevergetni, mert hamar lekap az alja, a fedőt meg tartsa rajta, mert haragos őkelme és egy-kettőre szembe köpi a szakácsot, ha nem tetszik neki valami.
Tiszta, száraz üvegekbe töltöttem, lezártam, 5 percre fejre állítottam, aztán irány a paplan, legalább 24 órára, dunsztolódni.
Másnap reggel saját sütésű, vajjal megkent brióssal fogyasztottam, nem kell mondanom mennyire finom lett, elhiszitek nekem anélkül is.
Feleim, vegyetek es egyetek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése