Hideg őszi estéken, amikor kint zuhog az eső, akkor jól esik mindenkinek elszürcsölgetni egy kis forró sütőtökkrém levest. Ha csak úgy ráadásnak pikáns gyömbérrel, csípős chilivel és édes-savanyú narancslével van megbolondítva, nos az maga a paradicsom (akarom mondani a sütőtök).
Egy kilónyi sütőtököt összekaszaboltam, meg is izzasztott rendesen a vastag héja, sütőbe tettem és hagytam süldögélni úgy jó 45 percig. Addig bőven ráértem a többivel foglalkozni: összedaraboltam egy kis fej hagymát és olajon dinsztelgetni, puhítgatni kezdtem. Amikor már "üveges" volt, ahogy a szakácskönyvek emlegetik, akkor rádobtam egy jó nagy megtisztított, felkockázott krumplit, tovább kevergettem, meglocsoltam 1 kanál mézecskével, rászórtam egy diónyi reszelt gyömbért (vagy mokkáskanálnyi gyömbérport), picikét még hagytam karamellizálódni, aztán felöntöttem úgy egy liternyi vízzel. Amíg a krumplit puhítottam, addig a tököcske is omlósra sült a sütőben. Végezetül hozzáöntöttem másfél deci narancslevet, sóztam, borsoztam, beledobtam a megtisztított tökbelet és levettem a tűzről, ismét elő a botmixert, addig nem hagytam magam amíg krémes állagú nem lett. Ahhoz, hogy rákerüljön a korona, behabartam egy kis pohár főzőtejszínnel, pirított napraforgómaggal, szárított chilivel szórtam meg.
Feleim, higyjétek el nekem és pár kostólotanúmnak, hogy igen ízletes leveske.
Egy kilónyi sütőtököt összekaszaboltam, meg is izzasztott rendesen a vastag héja, sütőbe tettem és hagytam süldögélni úgy jó 45 percig. Addig bőven ráértem a többivel foglalkozni: összedaraboltam egy kis fej hagymát és olajon dinsztelgetni, puhítgatni kezdtem. Amikor már "üveges" volt, ahogy a szakácskönyvek emlegetik, akkor rádobtam egy jó nagy megtisztított, felkockázott krumplit, tovább kevergettem, meglocsoltam 1 kanál mézecskével, rászórtam egy diónyi reszelt gyömbért (vagy mokkáskanálnyi gyömbérport), picikét még hagytam karamellizálódni, aztán felöntöttem úgy egy liternyi vízzel. Amíg a krumplit puhítottam, addig a tököcske is omlósra sült a sütőben. Végezetül hozzáöntöttem másfél deci narancslevet, sóztam, borsoztam, beledobtam a megtisztított tökbelet és levettem a tűzről, ismét elő a botmixert, addig nem hagytam magam amíg krémes állagú nem lett. Ahhoz, hogy rákerüljön a korona, behabartam egy kis pohár főzőtejszínnel, pirított napraforgómaggal, szárított chilivel szórtam meg.
Feleim, higyjétek el nekem és pár kostólotanúmnak, hogy igen ízletes leveske.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése