A tegnap volt a palacsinta világnapja (tényleg, már mindennek van világnapja) és én ezt nem tudtam. Persze, ha erről időben értesülök, biztos sütök palacsintát, valamilyen akármilyent, lekvárok tömkelege a kamra polcán, dió egy tálban az erkélyen, tehéntúró a hűtőben.
Mégis, a fényképeim között keresgélve, megtaláltam a nagy kedvencet: a rakott palacsintát.
A palacsinta elkészítési módját nagyon abszurdnak tartom itt leírni, azt mindenki tud sütni nemtől és kortól függetlenül. Tojást, tejet és ásványvizet liszttel összekeverni mindenki tud. Meg persze utána szép vékonyra kisütni.
A töltelékek, amelyekkel rétegezve lerakom a finoman, rózsaszínűre sütött palacsintákat:
- Diótöltelék: 10-15 dkg darált diót megszórok pár kanál cukorral, citromhéjat reszelek rá és annyi forró tejjel öntöm le, hogy lágyan kenhető legyen
- Túrótöltelék: 50 dkg tehéntúrót alaposan kikeverek cukorral, citromhéjjal vagy vaníliás cukorral, marék mazsolával
- Kókusztöltelék: 20 dkg cukros kókuszreszeléket forró tejjel kikeverek
- Puding: a szokásos módon megfőzök bármilyen ízű pudingot, kihűtöm
- Máktöltelék: 20 dgk darált mákba citromhéjat reszelek és tejjel lassú tűzön pár percig főzöm
- Almatöltelék: fél kiló almát megreszelek, cukros-fahéjas cukorral elkeverem és lassú tűzön addig főzöm, amíg a leve elpárolog
- Csoki: cukros kakaópor
- Lekvártöltelék: bármilyen "testesebb", savanykás lekvár
A töltelékekből legalább négyet válasszatok ki, feltétlenül legyen a rakottpalacsintába legalább egy lekváros, egy túrós, egy diós (vagy mákos, vagy kókuszos) és egy kakaós (vagy pudingos) töltelék.
legyen édes és savanyú váltakozva.
A tetejére 4 kanál cukrot és egy kanál kakaót keverjünk el egy kanál vízzel, addig főzzük, amíg a cukor elolvad, a tűzről levéve egy mogyorónyi vajat tegyünk bele és öntsük a palacsintatortára.
Feleim, vegyetek és egyetek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése