2012. szeptember 1., szombat

CSOKIS PÖFETEG - BISCUITI CU CIOCOLATA

Lányos traccspartira készülődtem, Ingeborg megjött a vakációjáról és egy csomó bepótolandó megbeszélnivalónk volt. De ugye, nem mehettem üres kézzel, s ez a csupacsokis, nagyradícsért pöfeteget el kellett készítsem feltétlenül. Este bekevertem a tésztát valamivel kevesebb mint 5 perc alatt s reggel 6-kor befűtöttem a sütőt, hogy időben meg tudjam sütni a pöfetegeket.
Nos, annak aki dícsérte, igaza volt: csupacsokis, omlós, csak úgy eteti magát, emiatt gyengébbek, falánkabbak ne készítsék, mert megeszik mielőtt feltálalnák a családnak...







Íme a hozzávalók:
- 10 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 20 dkg csokoládé
- 25 dkg liszt
- 2 kanál tej
- vanília
- fél csomag sütőpor
- 1 kiskanál fahéj
- porcukor a hempergetéshez

A vajat összekevertem a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadtam a gőz fölött megolvasztott csokoládét. Belevegyítettem a fahéjat, a sütőport, a tejet és a vaníliát, majd a lisztet.
Amint az eredeti recept is írja, figyeljünk oda a csokoládé minőségére. Valamikor, nem is olyan régen az olcsó kakaórudra is azt hittem, hogy csokoládé, csodálkoztam, hogy miért nem írja rajta, hogy mennyi a kakaótartalma és miért nem nevezik csokoládénak. Evidens, mert semmi köze nincs hozzá. Vegyetek csokit és ha lehet, minél nagyobb kakaótartalommal.
A kész masszát fóliába csomagoltam és bedugtam éjszakára a hűtőbe "pihenni". 
Másnap reggel a kemény tésztát késsel feldaraboltam és diónyi golyóbisokat hengergettem belőle, majd megforgattam a porcukorban is.
Sütőpapíros tepsiben, 180 C fokra előmelegített sütöben 12-14 perc  alatt  sütöttem. Figyelni kell, amikor az alja már színt kapott kész van. Ne süssük túl, mert kiszárad.

Recept innen

Biscuiti cu ciocolata:
Ingrediente:
100 g unt moale
200 g zahar
2 oua
200 g ciocolata de calitate (minim 50% cacao)
250 g faina
2 linguri de lapte
1/2 pachet de praf de copt
1 lingurita de scortisoara
2 plicuri de zahar vanilat (sau 1 baton de vanilie)
 Pentru formare: 50 g zahar pudra
Topim ciocolata in bain-marie si racim un pic.
Amestecam restul ingredientelor (fara faina) bine, adaugam ciocolata fluida si incorporam si faina. Impachetam compozitia intr-o folie si punem la frigider cel putin 8 ore.
Formam bilute cat o nuca din compozitie si le tavalim in zahar pudra. Le asezam pe o tava, pe o hartie de copt la o distanta de cca 2 cm unul de celalalt.
Preincalzim cuptorul la 180 grade C si coacem biscuitii cca. 12 minute. Atentie, sa nu le uscam, cand biscuitii au deja o crusta dedesubt dar inca par moi la apasare deja sunt gata! 
Le putem in cutie dupa ce s-au racit complet.
Din aceasta cantitate ies cca. 50 de biscuiti.

 

4 megjegyzés:

  1. Ó, de jól néznek ki nálad is. :) Nagyon tetszenek a fotóid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella,nagyon jó a recept, több visszajelzést kaptam, mindenkinek ízlett, aki evett belőle!

      Törlés
  2. Igazi kedvenc nálunk is, szinte ugyanígy készítem! Csodásak a képek!

    VálaszTörlés