2012. augusztus 5., vasárnap

DINNYEHÉJ DULCSÁCA

A dulcsáca nem más, mint darabos gyümölcsből, cukorsziruppal készült dzsem, a románok így mondják: dulceata, ami édességet jelent.



Nézzük tehát, a görögdinnye héjból készített pazar dulcsácát:
Egy 7 kilós görögdinnye héját (miután megettük a piros, édes belét) megszabadítottam a zöld héjától, nem maradt más csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágtam és főni tettem egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os ecetet öntöttem. Több mint 2 órát főztem, amíg a héjkockák megpuhultak és áttetszővé váltak.



Leszűrtem, átmostam hideg vízben és kinyomkodtam. 
1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. Mivel nekem 80 dkg héjam volt, hát 80 dkg cukrot használtam. A cukrot sziruppá főztem 4 dl vízzel ( 1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntöttem a dinnyehéjakat, hozzáadtam 1 citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. Egy órát főztem még, ezalatt a dinnyehéjakat átjárta a vaníliás cukroszirup és egyre áttetszőbbé váltak. Néha-néha mgkevergettem!
Aztán félrehúztam a tűzről, kissé kihűtöttem, hozzáadtam fél csomag 3:1-ben zselésítőport, majd újra forraltam még 5 percig.
Ebből a mennyiségből 3 darab 4 dl-es üveg aromás dulcsáca lett. Az íze? Semmihez nem hasonlítható, nagyon  finom édesség.
Mennyire ízlett? Annyira, hogy igyekszem még főzni legalább 2 adagot az idén!




 Feleim, vegyetek és egyetek!

13 megjegyzés:

  1. Édesanyám készítette régen. Nagyon finom! Gyermekkorom emlékei:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval akkor teljességgel egyetértünk. Mármint azzal, hogy finom :-))

      Törlés
  2. Tavaly én is olvastam róla az egyik Kaufland magazinban. Akkor legyintettem, de most meghoztad hozzá a kedvem! Bár az idén már rengeteget főztünk be (tegnap előtt például a sárgarépát( és még a szilva, sárgadinnye is hátra van, valószínű, hogy a dinnyehéjas már csak jövőre marad. :) Azért a receptet elmentettem. :D köszönet érte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez volt az első dinnyehéj befőzésem, de a 3 kis üveg már szét is van osztogatva, szóval meg kell ismételjem, már gyűjtöm a dinnyehéjkockákakt a fagyasztóban! Örvendek, hogy tetszett.

      Törlés
  3. Ildikó, elkészült a dulcsásza, szerintem is nagyon finom.Férjem gyerekkorában sokat evett, szerinte nagyobb darabokra kellene vágnom, kicsi az 1 cm , te mit gondolsz?Köszönjük a receptet:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, nagyon örvendek, hogy ízlik. Mivel én is az idén főztem előszőr, hát nehezen tudnék okosabbat mondani mint azt: próbáljuk meg. Mit mondott a kedves férjeura, mekkorára kéne legyen a kocka?

      Törlés
    2. Ildikó szerintem nagyon jó méret, minden, anyósom aki híres volt süteményeiről, meg mindenféle inyencségeket remekelt, hosszú csíkokra vagdalta kb.1o cm. Viszont apróra vágva jobban néz ki és az ize az leirhatatlan.Úgy hogy maradok a te receptetdnél, köszönöm.

      Törlés
  4. Ildikó, elkészítettem! Fél dinnye héját használtam fel, tehát nekem 40 dkg lett amikor kinyomkodtam.
    Tömény édesség, ízét tényleg nem tudnám mihez hasonlítani, de finom volt. Örülök, hogy megcsináltam, hiszen az újdonság mindig gyönyörködtet!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örvendek, hogy elkészítetted és ráadásul ízlett is :-)

      Törlés
  5. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a dinnye zöld héját le kell pucolni?

    VálaszTörlés
  6. Szia! A dinnye zöld héját le kell vágni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ott van szépen a leírásban elmagyarázva :-)

      Törlés